Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова в предаването “Тази сутрин“ по БТВ:

Съболезнования на близките на починалите. Това може би е събирателен образ на модела, срещу който се опитваме да се борим в годините - многократно нарушаване на закона, чадър от институции, чувство за безнаказаност у един млад човек и чувство за несправедливост в цялото общество. Разбира се, това може да се поправи. Често казваме, че трябва да се увеличат наказанията, правим го постоянно, но проблемът не е там, а в приложението му. И най-вече, че институции, очевидно години наред, са си затваряли очите пред това, което се случва.

Приложението на закона е много по-важно от самия закон. Имаме прекрасни закони, в основата на нашето законодателство е немското. Трябват хора, които да прилагат строго закона и да не се поддават.

Икономически оставаме добре държавата. Онзи ден излезе последната статистика на Националния статистически институт с данните за месец май и те са обнадеждаващи. Промишленото производство расте с 20.1% и то сериозните индустрии - преработвателната, добив на метали. Имаме ръст в търговията на дребно и едро с 5%, дори ръст в строителството и производството на строителни материали - 5.8%.  Това е при увеличаващите се цени на строителните материали, не успяхме да приемем поправката в Закона за обществените поръчки и да индексираме цените. При всички тези спорове в правителството между ПП и ИТН за строителството, въпреки това браншът расте спрямо същия период на миналата година и то в тежка икономическа, енергийна криза, война, това е добро.

Категорично ще оборя думите на Борисов, че сме пред фалит и катастрофа в икономиката. Ето и данните. Имаме ръст на БВП в първото тримесечие от 4.1%. Това правителство има един добър резултат - състоянието на икономиката и това, че успяхме да я спасим, включително с подкрепата, която дадохме на бизнеса за ток на мегаватчас. Разбира се  и благодарение на диалога с работодателите. Имаме и един проблем, чието решение трябва да бъде довършено - това е инфлацията, цените, доходите, обедняването и неравенствата.

Инфлацията е привнесена. Виждаме данните в Европа и целия свят, дори в Европейския съюз има страни, които са с по-висока инфлация от нас. Разбира се тя е резултат от войната, нарушаването на веригата на доставки. По-важното е какво направихте дотук и какво трябва да се направи. Една от първите мерки, които можем да приложим, и който се прилага в ЕС, е намаляване на данъците, това и направи правителството. Намалихме ДДС върху горивата, премахнахме акциз на газ, нулева ставка на хляба. Другата стъпка е социалната политика и мерките, с които да компенсираме доходите. Тук също свършихме добра работа, защото на младите семейства от 1-ви април детските градини са безплатни, 600 лева данъчни облекчения за 1 дете, 1200 лева за две, увеличението на пенсиите сега с 20%, всеки работник може да получи ваучер за 200 лева, с който да си купи храна.

В програмата, която сега съставихме евентуално за ново правителство, заложихме още мерки - безплатни лекарства и учебници за деца. Тоест една силно социална политика по компенсация на доходите във връзка с инфлацията.

Нормално е някои хора да не могат да се възползват от отстъпката от 25 ст. за горивата, защото малките бензиностанции решиха да не прилагат тази мярка - тя е пожелателна. Но в големите вериги много бързо сработи системата и тази отстъпка се получава. Самият механизъм е единен, разликата е в това, че се дават облекчения за най-масовия бензин, тоест за хората с по-ниски доходи. Тази мярка работи, 25 стотинки на литър е все пак подпомагане на семействата и доходите им.

Много ми се иска да осъмнем, и когато Борисов каже нещо, той да държи на него в продължение на 24 часа. Преди месеца “БСП за България“ предлагаха таван на цените. Твърд привърженик съм на това, то дава резултат и в Европа. Тогава опозицията каза, че това е социализъм, че ги връщаме в комунистическите времена, когато имаше таван. Вчера се направил на герой и говори за таван на цените.Тогава тази мярка не се въведе, защото не срещнахме подкрепа от коалиционните партньори - “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“, но това не прави предложението по-малко смислено или съдържателно. Убедена съм, че рано или късно ще стигнем до таван на цените, вероятно на есен.

Въведените мерки и промени в законите са в рамките на бюджета, тоест с бюджетната година, но винаги след това могат да бъдат продължение, ако се налага.

Имам обяснение защо цената на хляба се промени още преди промяната за ДДС за бъде обнародвана в държавен вестник, а именно, защото разговарях с представителите на търговските вериги и веднага след като видяхме обявеното намаление те казаха, че отдавна се готвят и могат да си променят системата на отчитане на цените. Твърдението, че това е било промоция за няколко дни, не е вярно. Те го обявиха за всички видове хляб за дълъг период от време. Последните 2 дни с Комисията за защита на потребителите направихме над 100 проверки - големите вериги продължават да държат тази по-ниска цена, а вече започна и процесът на намаляване в по-ниските магазини с 16-17%. Времето ще убеди хората, че това не е номер и временна мярка, а е дългосрочна. А и в България за първи път въвеждаме нулева ставка за хляб. Това няма да промени живота на хората, но ще им помогне в тези трудни времена и ще върви заедно с увеличението на пенсиите. Сега от юли с 20%, октомври преизчисляване на всички пенсии.

В икономиката и социалната политика нещата вървят паралелно - намаляваш данъци и увеличаваш доходи. Нещо, което това правителство направи с много голяма отговорност. Още с актуализацията на бюджета от 1-ви април  - 20 млрд. лв. за социални мерки. Сегашната актуализация - с 2 млрд. повече. Отдавна не е правена такава социална политика. Ето защо е важна да положим усилия и да съставим правителство. Не се ли справим, влезем ли в служебен кабинет, всички мерки, които набелязахме сега в програмата, няма как да се случат, защото тяма да има парламент. Искаме безплатни лекарства и учебници за деца, предвиждаме увеличение на вдовишката добавка на пенсиите - от 25 на 30%.

По отношение на третия мандат каквото президентът реши, ние вече заявихме нашата позиция. Ако реши да бъде при нас, ще направим всичко възможно, за да проведем разговори за съставяне на кабинет, именно поради тези причини - да продължим това, което започнахме добро в това правителство и да довършим това, което не можахме.

Ситуацията е много различна от миналите години. Нямаше ги кризите миналата година, икономическа и енергийна, нямаше я войната и последиците от нея, инфлацията, не беше така на  прага Планът за възстановяване и устойчивост, оперативните програми. 50%, половината от всички пари по оперативните програми, сме договорили да отиват в Северна България, най-накрая разумна регионална политика. Да се инвестира с помощта на държавата в изоставащите райони, за да нямаме този голям регионален дисбаланс.

С търпение, разум и аргументи ще се опитаме да потушим напрежението между “Прадължаваме промяната“ и “Има такъв народ“ и ще ги върнем на масата на преговорите. През цялото време на съществуване на коалицията го правихме, конфликтите между тях не са от последния месец. Винаги сме се опитвали да бъдем мост и донякъде успявахме. Конфликтът започна с избора на шеф на БНБ, после се задълбочи през строителните им спорове и парите за фирмите. Ние през целия този период сме били в добри отношения и с едните, и с другите, разговаряли сме, помагали сме.

При предишните преговори за правителство имаше условия с този “да“, с този “не“, но не се прави така. Това, върху което трябва да седнем да говорим, ако мандатът бъде връчен на нас - програмата, която направихме трите партии досега. Тя е много добра и икономически, и социално, и финансово, и в здравеопазването, и съдебната реформа. Ние сме част от правителството и имаме право на позиция кой да е премиерът. В обратния случай се говори за партийно лидерство. Ние в партийното лидерство на други партии не се месим, защото от опит знам какво е . Много категорично поставихме въпроса Кирил Петков да не е премиер по няколко вече натрупани от негова страна действия, в противоречие със споразумението. Но му прави чест, че го направи и се оттегли в името на това коалицията и промяната да продължат. Според мен кандидатурата за премиер е общо решение и ще се обсъжда, когато бъде връчен третият мандат. Моето лично мнение е, че премиерът трябва да е от първата по големина политическа сила.

Още преди месеци обявихме, че в началото една от грешките ни беше коалиционното споразумение. Втората е нарушената комуникация. Затова, ако се състави кабинет сега, предвиждаме да има Секретариат, решенията да се взимат и обявяват едва след обсъждане и съгласие между партньорите, а не от медиите да научаваме нещо. Коалицията не беше лоша, свършихме добра работа и имаме потенциал да продължим.

Нашият Национален съвет, на който присъстваха 120 човека, дадоха висока оценка на министрите ни и препотвърдиха участието им, ако се стигне до нов кабинет.

Не сме забравили за темата с руските дипломати. В последните разговори за програмата липсваше изобщо текст за отношенията с Русия. По предложение и настояване на БСП влезе такъв, в който се казва “започване на разговори за възстановяване на дипломатическите отношения с Русия“. Преди всичко трябва да започнат разговори за енергийни доставки с всички доставчици, включително и с “Газпром“. Ако есента и зимата имаме проблем, това ще е много тежко за България. Български интерес е икономиката да работи, семействата и домовете да се отопляват, да има светлина през зимата.

Червена линия за БСП продължава да бъдат оръжията за Украйна. Ние сме категорични - България не изнася оръжия за Украйна. Ние доставяме за други държави, в техните документи те дават сертификат за краен потребител - Чехия, Унгария, Полша, САЩ. Когато станат собственици те решават.Никоя държава няма как да знае къде отива оръжието, след като то стане нечия друга собственост. Тази търговия се следи изключително строго от много международни органи, отчитаме се пред тях.

Преди няколко дни се появи фалшива новина, че немското издание „Билд“ издало доклад и някои от заглавията в българските медии са: “България си е изпълнила 100% от атжажимента за доставка на оръжие в Украйна“. Потърсихме този доклад в посолството, предоставиха ни го и го преведохме. Изданието е направило справка, според която България изнася хуманитарна помощ, няма и един ред за оръжия. Как може да си позволиш да фалшифицираш информация дори и от немско издание? Можем ли да продължаваме да правим политика с фалшиви новини? Ние не искаме и това част от промяната. Да се прави политика с истина, аргументи и резултати за хората. 

Видяхме резултата от машинното гласуване. Според анализатори между 300 и 400 хиляди българи не са гласували от страх от машината. Това означава по-ниска избирателна активност, тази от последните избори е катастрофална. Втората причина е партийна - наши избиратели категорично се отказаха да гласуват с машина. Да, машините имат предимство да се борим с недействителните бюлетини, но това не е работа на машината, а на държавата. Ако МВР и държавата са си на място, ние можем да се преборим с фалшивите бюлетини. А и системата, която предлагаме е смесена - да има и едното, и другото, и каквото хората преценят.