Съболезнования на близките на починалите. Това може би е събирателен образ на модела, срещу който се опитваме да се борим последните години. Това заяви пред bTV лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова по повод тежката катастрофа с две жертви, предизвикана от бившия футболист Георги Семерджиев.

„Това е образът на този модел - многократно нарушаване на закона, подкрепа или чадър от институции, чувство за безнаказаност у един млад човек и чувство за несправедливост у цялото общество. Разбира се, това може да се поправи“, посочи Нинова.

„Проблемът е в приложението на закона и най-вече в това, че институции години наред са си затваряли очите за това, което се случва с този млад човек“, каза още тя и добави: „Приложението на закона е много по-важно от самия закон. От опит го знам. Обикновено нишката се къса в приложението. Хора трябват“.

По думите на вицепремиера в оставка, правителството оставя страната в добро икономическо състояние. Тя коментира и критиките на Бойко Борисов и ГЕРБ: „Категорично ще оборя това, което казват, че сме във фалит, катастрофа в икономиката“.

Борисов захапа Петков и Рашков и каза как ГЕРБ ще намали цената на горивата БЛИЦ TV

„Разбира се, че инфлацията е привнесена. Дори има други страни с ЕС, които са по-висока инфлация от нас. Разбира се, че причината е войната“, уточни тя.

Според нея, въпросът е какво може да се направи в тази ситуация. Една от първите мерки, които прилагат другите правителства, както и българското, е намаляването на данъците.

„Другата е социалната политика и мерките, с които да компенсираме доходите. Тук мисля, че също свършихме добра работа“, добави Нинова.

На въпрос дали работи добре мярката за отстъпка от цената на бензина, тя отговори положително.

По повод предложението на опозицията за въвеждане на таван на цените на горивата тя каза: „Много искам един ден да осъмнем с възможността Борисов като каже нещо, да държи на него 24 часа“. Тя припомни, че когато този таван е бил предложен, са получени критики от опозицията, че се връщаме към социализма.

„Вчера се направил на герой – таван на цените!“, изтъкна лидерът на БСП.

Тя обясни, че предложението на левицата не е било прието, защото срещнало критики от коалиционните партньори – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

„Мисля, че рано или късно ще стигнем до таван на цените. Вероятно наесен“, посочи Нинова. Тя заяви, че ако се стигне до сформиране на правителство, от есента може да има увеличение на пенсиите.

„Не се ли справим, влезем ли в служебен кабинет, всички мерки, които набелязахме сега, няма как да се случат, защото няма да има парламент“, подчерта вицепремиерът в оставка.

На въпрос дали очаква БСП да получи третия мандат за съставяне на правителство, тя отговори: „Каквото реши президентът. Ако реши да бъде при нас, ще направим възможно всички да проведем разговори и да съставим кабинет“.

Относно как левицата ще се опита да помири бившите коалиционни партньори ПП и „Има такъв народ“, тя отговори: „С търпение, с разум, с аргументи. Ще се опитаме“.

Според Нинова, коалиционното споразумение е било грешка. „Две са грешките ни досега. Едната е, че не направихме тази конкретна програма, която имаме сега. И другата е тази нарушена комуникация“, обясни тя.

„Много категорично поставихме въпроса Кирил Петков да не е премиер поради няколко натрупани от него действия, които бяха в противоречие с коалиционното споразумение, т.е. нямаше комуникация. В същото време искам да кажа, че му прави чест. Преглътна си его и всичко и се оттегли“, заяви Нинова.

Според нея, кандидатурата за премиер трябва да е общо решение на всички, които преговарят. „Моето лично мнение е, че премиерът трябва да е от първата по големина политическа сила – „Продължаваме промяната“, каза тя.

Вицепремиерът посочи, че левицата настоява за разговори за енергийни доставчици, включително и с „Газпром“, „защото това е българският интерес“.

"Ние сме категорични – България не изнася оръжие за Украйна. Ние доставяме за други държави, те дават документи за краен потребител. Когато станат собственици. Те решават", каза тя по друга гореща тема. Нинова показа справка на изданието "Билд", което е направило анализ коя държава какво изнася. "България, ето я тук долу – хуманитарна помощ. Няма едно редче долу за износ за оръжие", посочи тя.

Министерството на икономиката: Информацията за доклад във в. "Билд" е фалшива!

"Българската държава няма как да знае, международните норми са такива, купувачът издава сертификат за потребител. Той се издава от държавен орган", каза още тя.