Депутатите от ИТН, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“ направиха опит за бойкот на законопроекта за регулация на колекторските фирми, предложен от вицепремиера Корнелия Нинова и БСП. Те опитаха този законопроект да не бъде разгледан в комисията по правни въпроси.

„Няма закон, който да е минавал през такава процедура и такива обсъждания, каквито ние сме направили и ви предлагаме“, заяви вицепремиерът в началото на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси.
 
„Ако ми извадите и един закон, приет от Народно събрание по този ред, ще ви поздравя. Всички процедури - вътрешно правителствени, обществено обсъждане, оценка за въздействие, минало през Министерски съвет, минали през неправителствен сектор, консултирано с БНБ - готов закон, който решава въпроса на хиляди българи и слага спирачка пред съмнителния оборот на 4 млрд. лв. в България и вие ми казвате, че ви трябва още време, за да го разгледате?“, заяви Нинова реторично към народните представители.
 
По думите ѝ това е тяхно право, но ги призова, ако има други аргументи, освен нуждата от още време за четене, коментиране и осмисляне на този закон, да ги кажат директно.
 
Пред членовете на правната комисия Корнелия Нинова изложи подробно стъпките, през които е минал законопроектът за регулация на колекторските фирми:
 
06.01.2022 г. - Заседание на Експертния съвет по политика и правосъдие, свикано съгласно споразумението за правителство.
 
14.01.2022 г. - Изпращане на първия вариант изработен от този съвет в Министерството на икономиката.
 
20.01.2022 г. - Среща в Министерството на икономиката с неправителствения сектор - това са всички потребителски организации, коментари по първоначалния вариант и декларация за подкрепа от НПО.
 
25.01.2022 г. - Възлагане изготвянето на цялостна оценка на въздействие.
 
4.02.2022 г. - Стартиране на обществени консултации на портала на Министерския съвет, 14-дневен срок за обществени обсъждания.
 
8.02.2022 г. - Изпращане на пакета документи за съгласуване с министерствата.
 
18.02.2022 г. - Изпратено писмо за консултация до БНБ.
 
10.03.2022 г. - Първоначален вариант с отразени бележки от обществените консултации и съгласуването с министерствата е внесен в Министерски съвет.
 
11.03.2022 г. - Среща в Министерството на икономиката с представители на участниците в управляващата коалиция с допълнителни предложения, допълнителен срок от 7 дни за представяне и окончателно оформяне на текста.
 
18.03.2022 г. - Получени становища от “Продължаваме промяната“, “Демократична България“ и “Има такъв народ“, всички до едно включени в този законопроект.
 
22.03.2022 г. - Изпратено е до участниците в Експертния съвет - последния вариант на законопроекта.
 
25.03.2022 г. - Законопроектът е изпратен в Министерски съвет.
 
31.03.2022 г. - Приет е от Министерски съвет с всички корекции и предложения на всички партии в управляващата коалиция.