„Ще дам думата на вицепремиера Нинова, за да обяви една добра новина“, това заяви говорителят на правителството Лена Бориславов след съвещанието на Министерски съвет (МС).

„МС приехме дългоочаквания закон за колекторските фирми. Вярваме, че с него решаваме един дълго отлаган проблем и тормозът и натискът върху стотици и сигурно хиляди потребители“, това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

„Някак си винаги този закон винаги се е препъвал. Допускам, че е така заради съществени финансови и икономически интереси“, заяви тя.

„Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, вече ще подлежат на задължителна регистрация. Ще трябва да имат и капитал от 500 хиляди лева, както и застраховка.

Ръководството на тези фирми трябва да е от неосъждани лица. Ще бъдат длъжни преди да постъпят към каквито и да било действия да уведомят длъжника. 

Задължение са и да не звънят на всеки човек по всяко време, да не звънят и през празнични дни и без облепват на обществени места информация за длъжника.

Няма да имат право да искат по-голяма сума от сумата, която длъжникът дължи“, каза още вицепремиерът.

„Това е изцяло нов закон. Както и първият изцяло нов закон на нашето правителство. Вярвам, че и бързо ще мине и през Народното събрание“, поясни Нинова.

На въпрос за двете кандидатури за шеф на БНБ вицепремиерът каза, че „парламентът ще реши“.

„Държавата ще разпредели допълнителни финансови средства за семейства, чиито деца не са успели да влязат в детски гадини“, уточни пък Бориславова.

„Възложено е на министър на труда и социалната политика и на министъра на финансите да изготвят пакет за великденска подкрепа за най-нуждаещите се граждани. Освен това мярката 60 на 40 за бизнеса ще се прилага до 30 юни 2022, независимо от епидемичната обстановка“, каза тя във връзка с думите на премиера Кирил Петков от по-рано днес.

„Освен това - до 15 април се удължава срокът за регистрация на украински бежанци, желаещи да се ползват с временна закрила у нас. Актуализиран е и съставът на антикорупционния съвет към правителството. Той вече няма да се оглавява от вицепремиери, а лично от премиера“, допълни Бориславова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!