Спорът не е за името на Република Македония или как ще ги иронизираме. Въпросът е далеч по-съществен, а именно за идентичността на страната. За този проблем се говори по-малко в публичността. Това заяви журналистът Костадин Филипов в сутрешния блок на БНТ. 

"Гърците настояват за промени в македонската конституция. Дали смяната на името на Република Македония значи, че ще се промени и идентичността на страната?", попита той.

"Вчера Ангела Меркел се намеси и разговаря с Алексис Ципрас. Нейната намеса значи, че Република Македония бърза, защото има вероятност през юни да им предложат покана за членство в НАТО. Според мен страната ще стане членка на НАТО по механизъм", допълни журналистът. 

"Зоран Заев е заложил повече на НАТО и бъдещото си членство в Европейския съюз, отколкото на вътрешнополитическите проблеми в Република Македония. В Скопие се интересуват от българското мнение. Ние сме страната, която е задължена по исторически съображения да е най-заинтересована и да помогне за правилното решение за Македония", завърши Костадин Филипов.