Всяка година на 3-ти март България отбелязва годишнина от Освобождението си от турско робство, но последните няколко години празникът стана жертва на нечистоплътни посегателства. Опитите да бъде осквернен, да бъде охулен, да бъде поруган обаче, постигнаха точно обратния ефект, казва лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

И 3-ти март от един празник, който се беше вписал доста рутинно в традиционния празничен календар на българския народ, изведнъж отново изпъкна, защото 145 години по-късно е трудно да си представим дори как са се чувствали нашите далечни прадеди, когато са усетили за първи път свободата.

Ние сме родени свободни или поне си мислим, че сме родени свободни, докато нашите прадеди не са били такива.  Аз имах възможността когато бях малък да разговарям с моите двама дядовци, които са раждани като румънски поданици. Селата, в които са родени те, са били в пределите на Южна Добруджа по време на румънската окупация в периода между двете световни войни и ми беше много любопитно и ги попитах какво е това да живееш под чужда власт, под чуждо робство.

И двамата ми дядовци бяха много жизнерадостни, добродушни и сърдечни хора, но като им задавах този въпрос  лицата им помръкваха. Това, което отговаряха, е че се надяват никога да не разбирам какво означава да живееш в робство, да ти се карат в училище, че говориш на български, да ти се подиграват и да те бият само защото си българин. И аз и милиони наши сънародници никога  не сме усещали това и дано никога не го усетим.

На днешния ден обаче, трябва да си спомним по-важното, че свободата както я имаме днес можем утре да я нямаме. Свободата не е даденост. За нашата свобода са загинали десетки хиляди български и руски войници по време на Руско-турската освободителна война.

Нашата родина е построена върху костите на още десетки и стотици хиляди българи, които дадоха живота си за обединението на разпокъсаните български земи.  Днес ние трябва да си припомним, че за да я има България и всеки един от нас трябва да прави жертви.

От нас днес не се изисква да си даваме живота, от нас се изисква да даваме една част от свободното си време, да направим децата си свободни българи и да направим така, че един ден децата ни да се гордеят с нас и нашите дела, така както ние се гордеем с нашите предци.

3-ти март е денят на българската свобода. 3-ти март е денят, в който всички ние си припомняме, че сме свободен народ, и 3-ти март е денят, в който трябва да се сещаме, че ако искаме можем да бъдем още по- свободни, защото днес свободата ни до голяма степен е химера.

Затова ние от „Възраждане“ призоваваме всеки един българин във всеки ден да избере свободата, да защитава свободата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук