На практика българският народ гласува вот на недоверие на собствената си политическа система. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод проведените избори 2 в 1.

"Всички копираха риториката на "Възраждане" без от части "Синя България" и "Солидарна България", изтъкна Костадинов.

"Когато се появят 15-20 политически формации, когато се появи някой, който пречи на опозицията да победи, той е съюзник на управляващите. 

Не искам да ги коментирам, защото не съм психиатър.

Съжалявам избирателите им, мъчно ми е за тях, много бързо ще бъдат излъгани", заяви Костадинов в ефира на БНТ.

"Ниската избирателна активност в България се дължи на разочарованите избиратели от много лъжи", коментира Костадинов и даде за пример отлива от подкрепа за ПП-ДБ.

"Когато имаме системна лъжа, постоянно показвана по телевизиите, най-лошото е, което е в парламента, хората махат с ръка и казват - "Майната му всички са лъжци", заяви още той.

По думите му изненадата на вота "Величие" е американски проект.

"Защо това е американски проект? Това се вижда от Космоса. Неговият основен говорител - бившият подполковник, който незнайно защо се нарича полковник, той призоваваше системно да не се гласува. За да може хората, които са разочаровани от системата да не би случайно да идат да гласуват за "Възраждане" например.

Когато видяха, че това не действа, те започнаха да отпускат предпазния клапан, да отпуснат винтила. Направиха един проект, който копира "Възраждане", а след изборите, сменя реториката. Те вече говорят, че България трябва да остане в НАТО, в ЕС", заяви лидерът на "Възраждане".

По думите на Костадинов, формациите, които са събрали плюс-минус няколко процента под и над бариерата, правят около 24-25%, колкото е процентът на победителите.

"От тези 24% 14% са при нас. Когато народът не вярва в държавата си, това е най-голмият проблем. ДПС е втора политическа сила, а това е заплаха за националната сигурност", посочи Костадинов.

По отношение на стратегията на ГЕРБ за контактна група, която да обсъжда кабинет и заявката на Бойко Борисов да не е премиер, той коментира:

"За ГЕРБ може и да е добра отправна точка, но за българските граждани няма да е добра. Ще видим кой ще има желание за власт.

Те много бързо ще си напазаруват депутати", прогнозира Костадинов.

"Най-вече хора от ПП ще има 100% сигурност. Някой от семейство Лорер. Завалийката остана без работа. Искаше да ходи в Европарламента, а не се получи. 

Въпросът е кои ще бъдат тези, които ще излъжат избирателите си", заяви лидерът на "Възраждане".

Той остана изненадан от думите на Китил Петков към Борисов за реванш.

"Сериозно ли е обещал реванш? Какъв реванш? Тези хора трябва да се скрият в една дупка, да се скрият дълбоко и да не се показват следващите няколко години. 

Всичко, което се случва в момента е по вина на ПП-ДБ. Наистина съжалявам техните избиратели. Голяма част от тях са нормални хора, които искат да живеят добре.  Горещо съчувствам на тези хора.

Аз също съм бил лъган. Затова ние създадохме преди 10 години "Възраждане", заяви Костадинов. 

Костадинов не изключи категорично преговори с ГЕРБ.

"Нека видим дали ще ни поканят. От друга страна ние имаме 5 условия, които са непроменими и ги защитавахме цяла кампания", изтъкна Костадинов.

Що се отнася до Европарламента, Костадинов обясни, че се гласи нова група, в която да участва и "Възраждане". Той обаче отказа да назове бъдещето ѝ име.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!