Добре дошли отново. Както знаете, провеждаме поредните консултации за съставяне на правителство. Важни са тези консултации, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре - социална, икономическа, криза в сигурността, на километри от нас бушува война, повишен мигрантски натиск. Това заяви президента Радев в началото на срещата с парламентарната група на "Възраждане". 

"България трябва да има редовно правителство, за да се решават проблемите. Важно е да има мнозинство. На фона на тази важна задача, стоят и редица задачи за законотворческата дейност. Очакванията са и за конструктивност и решаване на задачи в рамките на това НС. Приоритет е работата на парламента. На какъв етап според вас е диалога в парламента за сформиране на кабинет, какви са вашите приоритети и виждания около които може да се конструира устойчиво мнозинство и какъв е диалога ви с другите политически сили в парламента? Бихте ли подкрепили първия мандат? Да не говорим за втори и трети, защото е рано", каза Радев. 

"Започвам от края. Можем да подкрепим всяка политическа партия, която споделя основните виждания на "Възраждане". Направихме един кръг от консултации по един важен за нас въпрос, а именно запазването на българската валута. Разговори можем да водим, но друг е въпросът какъв ще е резултата от тях. Има диалог между глухи в парламента. Те казват това, което искат избирателите им да чуят и е разбираемо. Важна работа трябва да свърши това НС. Имаме волята да работим в тази посока.

Ако се стигне до трети мандат, готови сме да го поискаме от вас. Готови сме да говорим с всяка политическа сила, защото забелязваме друг консенсус в НС, но нищо не е вечно. Ще настояваме на позициите, които сме имали. "Възраждане" е изключително предвидима, защото правим каквото сме казали", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Той заяви, че трябва да има политически диалог, който да се основава на ценности и на българския интерес. 

"Вие вече повдигнахте въпроса за референдум за членството в еврозоната. Това е важно, но е важно и спазването на законите. Съгласно закона за пряко участие на гражданите в държавната власт - провеждането на референдум по уредени въпроси, вече приети ратифицирани международни договори, е невъзможно. И в Конституцията има ограничения", каза Радев. 

Костадинов обясни, че не поставя под въпрос влизането на България в еврозоната, а сроковете. 

"Трябва да се влезе, когато икономиките са горе-долу с един ръст. Съгласен ли сте българският лев да се запази като валута в България до достигане на 90% от европейските доходи. Еврото може да е лекарство и отрова. Сега еврото ще донесе повече вреди, отколкото ще помогне. Най-доброто, което можем да направим е да попитаме хората и да кажем какво е избрала България", обясни лидерът на "Възраждане".