"България и РСМ  са две държави, а трябва да са една държава, която "да се простира от Черно море до Охрид",  заяви пред журналисти Костадин Костадинов в Скопие, където  бе за откриването на Културно-информационния център на България. 

"Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, говорим един език и имаме обща култура. Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам против да се чувствате като македонци. Аз казвам ли ви какви да се чувствате? Тогава защо забранявате на хората, които се чувстват българи?", коментира лидерът на "Възраждане".

Поредно безобразие: Стрелба срещу българския клуб в Охрид

"Кога България и Македония са воювали? Имахте ли държава през Втората световна война? Дайте ми документи, че е имало окупация. Тук са създавани комитети за посрещането на българските войски. Кой изгони германските войски? Нашите войски ви освободиха", заяви още той. 

На въпрос дали трябва да се извини заради това, че насред Скопие заяви, че "Македония е българска", Костадинов отговори, че "не иска да лъже". 

 

 

Премиерът на РСМ Ковачевски осъди изявлението на Костадинов:

"МВнР веднага реагира, министърът на културата също го осъди. И аз искам да го осъдя. Наистина е неуместно човек, който е дошъл на гости в тази страна, да се държи по този начин. Вчера отворихме български културен център, така, както подобава, Скопие с идването на министъра на културата, с нашия министър на културата, по същия начин, както казах, че ще отворим и македонски културен център в Благоевград, както имаме отворен и в София“, заяви Ковачевски по време на днешното си посещение във фабрика "Брилянт" в Щип.

Ковачевски добави, че подобни политици не са желани в РСМ.

"Политици като него вчера, има още един, който ми правеше клипове, мога свободно да кажа, че не са никак желани у нас, защото освен че всяват безредици, освен че всяват нетърпимост между гражданите на двете страни само заради своя политически интерес, тъй като те нямат друг политически дневен ред, освен да получат някои дребни политически точки, като провокират чувствата на нашите граждани, такива политици не са никак желани за мен лично у нас и не е нужно да идват изобщо тук“, подчерта Ковачевски.

По-рано Министерството на външните работи на РСМ също осъди изказванията на лидерът на "Възраждане":

Министерството на външните работи, както е реагирало и преди, и този път осъжда иредентистките изказвания, които съдържат териториални претенции към Република Северна Македония, изразени публично и многократно от българския депутат и лидер на политическа партия „Възраждане” Костадин Костадинов. 

Фактът, че тези изявления се повтарят, този път и в Скопие и по значим и за двете държави символичен повод - откриването на нови помещения на Културно-информационния център, както и в навечерието на Бизнес форума между Северна Македония и България, не можем да не го тълкуваме като опити за подкопаване на силните усилия на двете правителства за насърчаване на сътрудничеството и като организирана провокация, която трябва да бъде осъдена от всички проевропейски политически структури и институции в двете страни. 

Същевременно искаме да отправим призив към гражданите на двете държави да не се поддават на подобни провокации, които имат една-единствена цел, а именно да попречат на двете страни да осъществят препотвърдените от тях искрени намерения за задълбочаване на отношенията между нашите държави и народи в духа на европейските ценности.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук