Не може банкерът на Маджо да е член на Изпълнителното бюро на БСП, заяви вчера червената депутатка Татяна Дончева и отказа да назове име. Дончева направи фурор с изказването си и спря с коментарите. В соцбюрото има двама души, работили преди години в банка – главният секретар Димитър Дъбов и председателят на предизборния щаб Евгений Узунов.

Не е тайна за обществото, че за да се застрахова от повторение на събитията от времето на Жан Виденов, сегашният председател на БСП и премиер на България Сергей Станишев реши да разшири ръководството на партията и предложи в изпълнителното бюро да влезе един от участниците в събитията от онези години, тогавашният подуправител на БНБ Евгений Узунов. Той обаче след като е бил управител на митниците в първите години на промените, от 1993 г. е създател и шеф на Първа източна международна банка (ПИМБ). В доклад на службите от 1995 г. се казва, че тя е обсебена от „силовата и криминално проявена групировка, действаща под прикритието на застрахователната компания СИК (SIC) и „Интергруп“ АД“. Сред акционерите в банката тогава са Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Оцелелите от СИК може да придобият самочувствие, още повече ако е вярно, че Евгени Узунов е предложен в ръководството на БСП от зам.-председателя Румен Петков.
Споменаването на митичния банкер на Маджо от Дончева било по повод тезата й, че "лицата, които взимат политически решения, трябва да са свободни от бизнеса и ъндърграунда, иначе се получава зависимост". "Лицето на партията е много по-важно от единството й, защото са ни викали комунисти, чугуни, ретрогради, но никога не са ни обвинявали в тотална корупция", заявила още Дончева. "Ние сигурни ли сме, че министрите се назначават единствено от професионална целесъобразност", попитала тя. Залата отвърнала: "Не, не сме." 
Дончева не за първи път взима на мерника си бившия банкер и бизнесмен, сега член на партийната върхушка. По време на кандидат-кметската й кампания мнозина свързаха заканите й срещу порочните практики и корупцията, в която партията е замесена на общинско ниво, с брокерската и строителна фирма на Евгени Узунов, която държи чрез фирмата "Софийски имоти" като апорт 35% от Южния парк. Коментарите обаче тогава бяха, че тя само така си говори и че няма да посегне на червените барони в общината.
Въпросът кой в ръководството на БСП е банкерът на Маджо обаче може би не е с толкова лесен отговор, защото и главният секретар Димитър Дъбов, и председателят на предизборния щаб Евгений Узунов са работили в ПИМБ. На по-отговорна позиция е бил Узунов, защото той е сред основателите на кредитната институция при преобразуването на бившия клон на БНБ банка "Кремиковци", бил е шеф на борда и изпълнителен директор, докато Дъбов е бил директор на клона на банката в Шумен. Формално и двамата са свързани с банката на Маджо, хронологически все пак контактът е по-скоро предаване на щафета.
ПИМБ е сред най-отчетливите примери за роенето на банките и кредитното милиардерство, изследвано в доклад на МВР. Там е посочено, че повечето от банките, които впоследствие се оказаха разграбени от собствениците
им или от други хора с политическа подкрепа, всъщност също бяха създадени "на кредит" или чрез скрита приватизация на държавни банки. Първа източна международна банка е преобразувана през 1989 г.от бившия клон на БНБ банка "Кремиковци". По същия принцип от бившия клон на БНБ в Петрич е създадена частната "Бизнесбанка" в Петрич, както и "Кристалбанк" в Мадан. ПИМБ първоначално е приватизирана от нашумялата в тогавашните години фирма "Василка", която малко по-късно тегли кредити от банката, по-големи от капитала й. Той бе увеличаван на няколко пъти, като в крайна сметка до 1991 г. държавното участие остана незначително. Самите собственици на банката също бяха променяни.
От средата на 90-те ПИМБ се счита за притежание на фигури от силовата групировка СИК. Ако някой трябва да бъде наричан "банкер на Маджо" от тоди период, кандидатурите са две и са дамски - Анна Събева и Росица Тошева, които спасиха банката от фалит и я изправиха на крака. Наблюдатели на банковите драми от този период припомнягт, че в най-трудните си моменти банката не получи никаква финансова подкрепа от акционерите си и парите от депозитите бяха застрашени. Но не трябва да се изпуска от внимание фактът, че точно по Виденово време Евгений Узунов е подуправител на БНБ - позиция, даваща възможност да се подава ръка на закъсал трезор и да се отсрочва неговото закриване.
През 2006 г. Елен Георгиев и Алексей Цветанов заеха местата на дългогодишните изпълнителни директори Събева и Тошева, като зад рокадата някои видяха намеса от правителството. Днес в акционерния състав на Интернешънъл асет банк (бивша Първа източна международна банка АД) не фигурира пряко нито един от известните имена в някогашната СИК. Тяхното участие по-рано бе чрез фирмата „Интерпетролеум енд партнърс“ ООД, основана от Младен Михалев, Румен Николов-Пашата, Венцислав Стефанов и Стоил Славов, който загина при атентат. Впоследствие обаче най-голям акционер се оказаха седем офшорни фирми с регистрации в Кипър, Бахамските острови и Британските Вирджински острови. 

И какво следва?

Тези, които очакват нещо специално да се случи след поредната шумотевица, създадена от Татяна Дончева, вероятно ще останат излъгани. Особено ако тя наистина е визирала Евгений Узунов в пламенното си слово пред пленума.
Госпожата май е забравила за какъв кадър става въпрос. Узунов е бил заместник-министър (на транспорта) още по татово време. Бил е първи секретар на ДКМС - за кратко, едва 4 месеца, но в знаков момент. Той е на поста, когато се извършва генералният обрат на 10 ноември. Тогава ДКМС не взема никакво отношение към промените, отбелязват биографите. През 1991-1992 г. следват други ключови позиции: заместник-министър на финансите и началник на ГУ "Митници". После са ръководните позиции в ПИМБ, БНБ, а от 1998 г. в Централния приватизационен фонд, прекръстен сега на "Стара планина холдинг". Един любопитен ход са запазили протоколите на 45-я конгрес на БСП, когато издигат кандидатурата на Евгений Узунов за лидер на партията. Той обаче си прави отвод и остава само член на ВС. Мъдро. За някои неща трябват повече репетиции, а и времето е пред нас. /БЛИЦ