С декларации за 9 май политическите сили в Народното събрание отново очертаха разделението на двата неделими един от друг исторически факта - победата над фашизма, довела до обединението на Европа.

Но докато от ГЕРБ единствени заложиха на Денят на Европа без да споменат за войната, победата и заслугите, то този път всички останали акцентираха на първопричината за това да го има този ден на Европа - победата над хитлеризма, милионите жертви и заслугите на руската армия. Странно изключение направиха Обединените патриоти, които необяснимо замълчаха в пленарната зала. Думата не взеха дори от АТАКА.


Днес България е Европа, започна с патос парламентарната шефка Цвета Караянчева в началото на заседанието. И напомни, че децата и младежите са гарантът за европейско бъдеще. Тонът бе подет от съпартийката й Джема Грозданова. Шефката на външната комисия заложи на евроатлантизма - заговори за ЕС и НАТО, и за това, че ГЕРБ е гарант за членството ни в тях и пази сигурни европейските граници. Заедно можем да отговорим на предизвикателствата на нашето време, каза Грозданова.

В нейното слово нямаше червена армия и победа, което не бе подминато от социалиста Драгомир Стойнев. Без Денят на победата нямаше да има Ден на Европа, това е празник на победата на съзиданието над разрушението. Исторически факт е, че съветската армия има неоспорими заслуги, напомни социалистът. И се прехвърли в наши дни. "Изградените след втората световна колективни системи за сигурност са в сериозно изпитание. Омиротворяването и войната вече звучат като синоними, за съжаление", констатира зам.-председателят на лявата група. Стойнев допълни, че днес Европа живее в бежанска вълна, атентати има независимо дали си в Париж, Москва, Мадрид, или Стокхолм. Нека най-сетне да оценим достойно, и спокойно миналото и настоящето, да спрем с боричканията, призова социалистът.

От ДПС отбелязаха едностранчивия поглед към фактологията и на едните, и на другите. ГЕРБ са акцентирали само на настоящето и бъдещето в декларацията си, докато от БСП са наблегнали повече на причината да се стигне до европейското обединение, посочи Йордан Цонев. И двата факта трябва да бъдат отбелязани, защото без Денят на победата и капитулацията до обединение едва ли щеше да се стигне, натърти Цонев.

Задължително е да отбелязваме двата факта, наблегна зам.-председателят на ПГ на ДПС. Днешният ден е изстрадан, мечтан от много поколения. Но Европа днес е изправена на кръстопът, защото обединението не е факт, мирът не е трайно постигната цел, а просперитетът е за едни, за други не толкова, върна в реалността Цонев, като напомни, че и тогава, и сега огромната опасност се крие в национализмите на Стария континент.

Малко по-рано Цветан Цветанов и лидерът на младежите на ГЕРБ Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи, облечени в тениски със знамената на ЕС и на България, връчиха в кулоарите значки и картички с надпис "Европа в България!" и цитат не само на Робърт Шуман, но и на Васил Левски, под който пише "Честит ден на Европа!"



Източник: Канал 3