Росен Желязков е министър-председателят, когото от ГЕРБ предложиха в изпълнения си мандат при президента Румен Радев. Както БЛИЦ писа именно той придружи лидера на партията Бойко Борисов. С тях бе и кандидатът за вицепремиер Томислав Дончев.

Ексклузивно: Това са министрите в кабинета на Росен Желязков

В проектокабинета „Желязков“ ще има един вицепремиер и 19 министри.

Но кой кой е в кабинета?

Росен Желязков - Премиер

Росен Димитров Желязков е български юрист, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в третото правителство на Бойко Борисов от 20 септември 2018 до 12 май 2021 година, както и председател на XLIX Народно събрание от 19 април 2023 г. до предсрочното му освобождаване на 25 април 2024 г.

Той е роден на 5 април 1968 г.

Магистър е по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община (1998-1999 г.).

От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община.

В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност.

Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

Избран от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 година.

Томислав Дончев - Вицепремиер и министър на иновациите и растеж

Томислав Дончев е кандидатът на ГЕРБ-СДС за вицепремиер и министър на иновациите и растежа в проектокабинета на Росен Желязков.

Дончев е роден на 6 август 1973 в Габрово, сочи справка на сайта на парламента. Бил е депутат в 42-то, 43-то, 44-то, 45-то, 46-то, 47-то,  48-то и 49-то Народно събрание. 

Дончев е вицепремиер в две правителства, в периода 2014-2021 г., евродепутат през 2014 г., народен представител през 2013-2014 г., министър по управление на средствата от ЕС през периода 2010-2013г., кмет на Габрово от 2007 до 2010 г., сочи справка на сайта на ГЕРБ.

Има журналистически и преподавателски опит. Томислав Дончев има повече от 10 години опит в подготовката и управлението на европейски проекти в сферите на регионалното и икономическо развитие, образованието и социалната сфера.

Той е и зам.-председател на ГЕРБ.

Людмила Петкова - Министър на финансите

Людмила Петкова е номинирана за министър на финансите в проектокабинета на ГЕРБ-СДС.

Тя е родена през 1967 година.

Има магистърска степен по "Икономика и управление на търговията" от Университет по национално и световно стопанство. От 2014 година Петкова заема поста директор на Дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите. От 2013 до 2014 година е била заместник-министър на финансите. Има професионален опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в Национална агенция за приходите.

В момента изпълнява длъжността служебен министър на финансите в кабинета "Главчев".

Даниел Митов - Министър на външните работи

 

Даниел Митов е предложен от номинирания за премиер Росен Желязков за поста на първи дипломат.

Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Роден е в София през 1977 година, политолог по образование.

През 2002 г. завършва политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което специализира политически умения в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство.

Професионална кариера

През 2002 г. започва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на редакционния екип на списание „Разум“. Работи като експерт в отдел „Публикации“ на НСИ. От 2006 г. е създадената от Иван Костов изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

Политическа кариера

През 2006 г. става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. Изборите завършват неуспешно за партията и цялото ѝ ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка. При избора на ново ръководство Даниел Митов се кандидатира и е избран за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки избирателен район, но не успява да влезе в парламента.

През 2012 г. Даниел Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията Движение България на гражданите, основана от бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато поради ангажиментите си към НДИ се оттегля от политиката.

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки.

Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов.

През 2021 г. е избран за депутат от ГЕРБ-СДС в XLV народно събрание. След изборите през Юли 2021 е предложен за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ–СДС, но след като не получава нужната подкрепа в парламента, връща проучвателния мандат на президента.

От май 2021 г. Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ. В момента той е народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Калин Стоянов - Министър на вътрешни работи

Настоящият служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов е номиниран за същия пост от кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

Той е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. Висшето си образование завършва през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в София, а през 2009 г. специалност "Право" в Бургаски свободен университет.

Постъпва в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел “Икономическа полиция” при РДВР Бургас. От 2009 г. до 2011 г. заема последователно длъжностите разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката” и в сектор “Трансгранична организирана престъпност” към отдел БОП – Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП и в отдел “Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас.

Многократно е награждаван с обявяване на благодарност и писмени похвали от името на Директор на ОДМВР – Бургас, Директор на ГДБОП и Председател на ДАНС.

От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР.
От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП.

Николай Нанков - Министър на регионалното развитие и благоустройството

Николай Нанков е кандидатът за министър на регионалното развитие и благоустройството в проектокабинета на ГЕРБ-СДС с кандидат за премиер Росен Желязков.

Николай Нанков е роден е на 19 декември 1983 г. в Априлци, съобщиха от ГЕРБ. Той е бил областен управител на Ловеч (2009-2011), заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с ресор „Регионално развитие“ (2011-2013). Народен представител е в 42-рото и 43-тото Народно събрание от 11-и МИР-Ловеч (2013-2014), а след това - заместник-министър в МРРБ (2014-2017). Избран е за народен представител в 44-ото НС от 11-и МИР-Ловеч. Заема поста министър на регионалното развитие и благоустройството от 4 май 2017 г. до 20 септември 2018 г., след което отново е народен представител в 44-ото НС. От 10 октомври 2018 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Народен представител в 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото, 49-ото и 50-ото НС.

Областен лидер е на ГЕРБ в област Ловеч от август 2010 г.

Деница Сачева - Министър на труда и социалната политика

Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева е номинацията за следващ министър на труда и социалната политика от кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

Това ще бъде нейният втори мандат на министерския стол - тя бе титуляр на социалното ведомство в третото правителство на Бойко Борисов.
 
Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. Завършва средното си образование в Езикова гимназия „Гео Милев“ в гр. Добрич. След това завършва Висше училище по туристически мениджмънт филиал дистанционно към колежа в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена.

Изучава и завършва Бакалавър по „Социална педагогика“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в гр. Благоевград, където придобива и своите познания и страст към социалната сфера. Магистър е по „Здравен мениджмънт“ в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Впоследствие завършва магистър (Cum Laude) по „Връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Преминава курсове за обучение по социален маркетинг, връзки с обществеността, политически маркетинг, управление на социалното подпомагане и услуги, управление на външни ресурси и управление на риска онлайн и дистанционно, с домейни във Великобритания, Холандия, Бразилия, Колумбия, Австралия и САЩ.
Политическа кариера

Деница Сачева е дългогодишен активист в неправителствения сектор, на два пъти кандидат за депутат от десницата, бивш член на НЗОК от първите години на създаването ѝ, участва в разработването на някои от първите стратегически документи за реформи в здравеопазването по времето на министър Илко Семерджиев (1999 – 2001 г.), зам.-министър в социалното и в образователното министерство по времето на правителства на ПП ГЕРБ.

Сачева е един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където от 1999 г. работи като началник на дирекция „Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти“.

Година и половина е началник на кабинета на министъра на здравеопазването (1999 – 2001) д-р Илко Семерджиев в правителството на ОДС с министър-председател Иван Костов. Участвала е в екипа, разработил и съставил Националната здравна стратегия 2001 – 2010 и План за действие към нея. Там отговаря също и за връзките с международните институции, Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия.

Била е председател на Съвета на директорите на МБАЛ – гр. Хасково и Балнеологичен център „Камена“ – гр. Велинград.

Хоноруван преподавател в Нов български университет по политически комуникации.

Сачева е работила като консултант по над 15 международни проекта, финансирани от Европейската комисия, Световната банка и Американската агенция за международно развитие.

Тя е била председател на Българската асоциация на пиар агенциите. През 2001 г. Деница Сачева е основател и изпълнителен директор на PR агенция IntelDay Solutions (www.intelday.com), двукратен носител на Световна златна награда за отлични постижения в PR за 2007 и 2012 година и носител на номинация през 2009 за най-добра компания за Източна Европа в престижния PR конкурс SABRE. През 2013 г. е кандидат-депутат от ДСБ. От 2019 г. е член на ПП ГЕРБ.
Заместник-министър на труда и социалната политика

След подадената оставка на Министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и смяната на политическия кабинет с новия министър – Зорница Русинова, Деница Сачева става заместник-министър за периода май 2016 г. – януари 2017 година.

От 2017 г. до края на 2019 г. тя е заместник-министър на образованието и науката. В Министерството (МОН) нейна ресорна дирекция е „Приобщаващо образование“, чиято отговорност е насърчаване и помощ на децата със специални образователни потребности, със заложби, както и деца от социално слаби семейства.

По време на мандата си Сачева закри два интерната за деца – в с. Драгоданово, Сливен, и в с. Керека, Габрово. Първият беше нашумял със скандали и криминални прояви. За първи път децата в тези интернати получиха пари за лични нужди с промяна в наредбата, която е инициирана от нея. Така не са налага децата да извършват криминални прояви и престъпления.
Министър на труда и социалната политика

От декември 2019 г. Деница Сачева е Министър на труда и социалната политика.

Атанас Запрянов - Министър на отбрана

Атанас Запрянов да остане редовен министър на отбраната в кабинет на ГЕРБ - това е желанието на партията, стана ясно днес, след като кандидатът за премиер Росен Желязков отиде с готово правителство при президента Румен Радев.

В момента Запрянов е служебен министър на отбраната в правителството на Димитър Главчев. Преди това той бе зам.-министър в МО на Тодор Тагарев в кабинета на акад. Николай Денков.

74-годишният Запрянов е възпитаник на Висшето народно военно училище „В. Левски" – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони", Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал. Магистър е по „Стратегическо ръководство на въоръжените сили" в Генерал-щабния факултет на Военна академия „Г. С. Раковски" от 1995 г. На 19 август 1996 г. е назначен за началник на управление „Свръзки и електроника" на генщаба, а от 1 септември 1997 г. е назначен за първи заместник-началник на управление „Комуникационни и информационни системи" на ГЩ на Българската армия.

Ген. Запрянов има и завършен курс за главен информационен мениджър и мениджър по защита на информационната инфраструктура през 2001 г. в Колеж по управление на информационните ресурси на Националния университет по отбраната, Вашингтон, САЩ, където е номиниран за випускник в Залата на славата на Колежа.

Атанас Запрянов също е преминал курс за офицери, работещи в НАТО в Колежа на НАТО в Рим. Бил е командир на взвод, рота, заместник-командир на батальон и заместник командир на деветдесет и пети свързочен полк. Заемал е длъжностите – старши помощник началник на отдел в Командването на Сухопътните войски, началник на отдел. Началник-щаб, заместник-началник и началник на Управление „Свързочни войски" в Генералния щаб на Българската армия (до 2002 г.). На 3 май 1999 г. е освободен от длъжността първи заместник-началник на управление „Комуникационни и информационни системи" в Генералния щаб и назначен за началник на управление „Комуникационни и информационни системи" в Генералния щаб.

На 5 февруари 2000 г. е освободен от длъжността началник на управление „Комуникационни и информационни системи" на Генералния щаб на Българската армия и назначен за началник на Главно управление „Комуникационни и информационни системи" на Генералния щаб на Българската армия. През 2003 г. Запрянов става заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите и удостоен с висше военно звание генерал-лейтенант.

Запрянов е и бивш военен представител на Българската армия в Делегацията на Република България към НАТО считано от 1 юни 2006 г. На 19 януари 2007 г. е назначен за представител на началника на Генералния щаб на Българската армия във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз.

През 2010 г. Запрянов преминава в резерва. От 2010 до 2013 г. е съветник в кабинета на министъра на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов.

На 5 юли 2015 г. е назначен за заместник-министър на отбраната във втория кабинет на ГЕРБ. Тази позиция заема и при министър Тодор Тагарев.
Работата на Запрянов е пряко свързана с модернизацията на армията. Като има активно участие както при сделките за самолетите F-16, така и за бойните машини "Страйкър".

От 9 април тази година Запрянов е служебен министър на отбраната в кабинета “Главчев”.

Красимир Вълчев - Министър на образование

Министър на образованието и науката по време на 44-ото Народно събрание. В периода 2002 – 2009 г. работи на различни длъжности в Министерството на финансите. От септември 2009 г. до февруари 2017 г. е главен секретар на Министерството на образованието и науката. Народен представител в 46-то и 47-ото Народно събрание на Република България.

Любен Дилов - Министър на културата

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желязков номинира за министър на културата Любен Дилов - син.

Депутат е в XL, XLV,  XLVI, XLVII, XLVIII, XLIX НС и L Народни събрания.

Любен Дилов-син е роден на 19 ноември 1964 г. в София. Син е на българския писател фантаст Любен Дилов (1927 – 2008 г.). Завършва 32-ра гимназия в столицата и Факултета по журналистика на Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Печатни медии“. Редактор е в няколко печатни издания, като вестник „Поглед“, списание „Литературна академия“ и др.

От 1990 г. се занимава със създаването на телевизионните предавания „Ку-ку“, „Каналето“, „Хъшове“, „Шоуто на Слави“. Той е двигател и основен идеолог на тези предавания.

След 2001 г. Дилов-син навлиза в политиката на България. Той е създател и първи говорител на движение „Гергьовден“, а през 2003 г. става и негов председател.

От 2004 г. е собственик и редактор на вестник „Новинар“. През 2016 г. продава вестника на Делян Пеевски, който скоро след това го спира.

Член е на Интернет общество - България от 1 май 2001 г.

От 11 август 2010 г. е главен редактор на българското издание на италианското списание „L'Europeo“.

Любен Дилов-син е критикуван заради внасяне на проекти в Столична община, с цел облагодетелстване на негови лични приятели.[12]

Разведен е, има три деца.

Георги Тахов - Министър на земеделието и храните

Георги Тахов е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР.

Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Георги Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите.

Владее немски и английски език.

Ивелина Василева - Министър на околна среда и водите

Ивелина Василева е номинирана за втори път да поеме Министерството на околната среда и водите. Бившият депутат от ГЕРБ беше министър в правителството на Бойко Борисов в периода 2014-2017 година.

Василева е експерт по европейски политики и управление на проекти. 

Тя беше председател на постоянната Комисия по околната среда и водите в 44 Народно събрание, както и заместник-министър на околната среда в кабинета „Борисов 1“ (2009 – 2013 г.). Била е заместник-кмет по евроинтеграцията и екологията в Община Бургас (2007 – 2009 г.).

Ивелина Василева бе депутат от Бургас в 42-рото, 43-тото, 44-тото и 45-ото Народно събрание.

Ивелина Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас.

Завършва ГПАЕ „Гео Милев“ в града през 1988 г. Има магистратура по английска филология и магистратура по право на Европейския съюз от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Завършила е следдипломни квалификации и специализации по управление на европроекти, анализ и контрол на фирмената дейност и европейската административна практика в УНСС (2007 г.), Стопанска академия „Д. А. Ценов – Свищов (2006 г.) и БСУ (2009 г.).
Професионална и политическа кариера

От 1997 до 2003 г. Ивелина Василева е регионален мениджър за Югоизточна България и акаунт мениджър за продажба на услуги в международна телекомуникационна компания. След това, до 2007 г. е директор на звеното за управление на проекти във ВиК ЕАД – гр. Бургас.

 В периода 2007 – 2009 г. е заместник-кмет по евроинтеграцията и екологията в община Бургас в екипа на кмета Димитър Николов. От 2009 до 2013 г. Ивелина Василева е заместник-министър в Министерството на околната среда и водите в първия кабинет на Бойко Борисов.

Георги Гвоздейков - Министър на транспорта и съобщенията

Служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков бе предложен от номинирания за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желязков да остане на поста.

Георги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и технологии“, „Проектиране на летателни апарати“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ Долна Митрополия.

Присъединява се към отбора на партия „Продължаваме Промяната“ с кауза за въвеждане на иновативни политики в областта на въздухоплаването и планиране на стратегии за интегриране на устойчиви, безопасни и екологични транспортни решения, съответстващи на нуждите на обществото и бизнеса.

Георги Гвоздейков участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание.

Теменужка Петкова - Министър на икономиката и индустрията

Теменужка Петкова е политик от политическа партия ГЕРБ с е номинирана от кандидата за премиер Росен Желязков за министър на икономиката и индустрията. Тя е бивш министър на енергетиката в кабинета „Борисов II“ (2014 – 2017) и „Борисов III“ (2017 – 2021).

Настоящ депутат и участник във всички парламенти през последните 3 години.

 Родена на 18 януари 1967 г.

Завършва Университет за национално и световно стопанство. Има магистърска степен в специалност „Счетоводство и контрол".
Преминава обучения в областта на „Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на „Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление „Държавен финансов контрол".

Професионалната й кариера продължава в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел.

От 2007 г. е директор на дирекция „Организация и извършване на инспекционната дейност" в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

В периода 2010 г. - 2013 г. е директор на АДФИ.

В служебния кабинет на Георги Близнашки е заместник-министър на финансите.

От ноември 2014 до началото на 2017 година е министър на енергетиката във второто правителство на Бойко Борисов.

Делян Добрев - Министър на енергетиката

46-годишният политик от ГЕРБ Делян Добрев ще бъде за втори път енергиен министър, ако парламентът гласува кабинета „Росен Желязков". Той вече заемаше този пост във втората половина от мандата на първия кабинет „Борисов", а след това дълги години бе най-изявения енергетик в партията, заемайки последователно постовете на председател на парламентарната енергийна комисия с изключение на краткото време, в което ГЕРБ бе в опозиция.

Делян Добрев е роден през 14 май 1978 г. в Хасково. През 2002 г. се дипломира като бакалавър по икономика в Уеслианския университет, гр. Мидълтаун, щата Кънектикът, САЩ, а по-късно и като магистър в Университета за национално и световно стопанство.

Има специализации по счетоводство и финанси в Лондонското училище по икономика и политически науки.

Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство.

Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада и „Нютон Финанс Мениджмънт Груп" в София. След като се завръща в България, работи в Областната управа на Област Хасково, като ръководител на проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, в Районния съд в Хасково, Алианса за регионално сътрудничество и развитие и другаде.

Политическата му кариера започна като зам.-министър на енергетиката в първия кабинет „Борисов", като след подаването на оставка от страна на министър Трайчо Трайков оглави министерството.

Евтим Милошев - Министър на туризма

Евтим Милошев е номиниран за министър на туризма от кандидата за министър-председател на ГЕРБ - СДС Росен Желязков.
В момента той е на същия пост в служебния кабинет "Главчев".

Милошев е роден на 2 май 1968 г. в София. Завършва Строителния техникум в София. Изкарва задължителната двугодишна казармена подготовка, след нея следва в Университет по архитектура, строителство и геодезия и през 1995 г. защитава магистърска степен по геодезия.

Става част от основното ядро на създателите на студентската програма „Ку-Ку“, която се излъчва в ефира на Националната телевизия.

Работил е като продуцент на предавания в bTV и БНТ И NOVA.

През 2006 г. Евтим Милошев участва в създаването на продуцентска къща.

През 2009 г. Евтим Милошев е сред основателите на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти в България (АФТП). Член е на Управителния ѝ съвет до 2012 г., когато е избран за неин председател.

През 2012 г., Милошев създава продуцентска компания заедно с други продуценти, чиято основна дейност е фокусирана в областта на филмопроизводството.

Евтим Милошев е продуцент на сериали, шоу-програми, публицистични ток-шоу предавания, риалити формати, заснемането на телевизионни реклами и реализирането на театрални спектакли. 

Милошев изнася лекции на магистрантите от Нов български университет и на магистрантите от специалност „Журналистика, продуцентство и финанси“, във Висшето училище по застраховане и финанси.

В края на 2016 г. Евтим Милошев е удостоен с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура и национална идентичност – „Златен век“.

Красен Кралев - Министър на младежта и спорта

Красен Кралев е роден на 2 януари 1967 г. във Варна.

Той е бизнесмен и политик от партия ГЕРБ. Бивш министър на младежта и спорта на във второто и третото правителство на Бойко Борисов.

Роден във Варна, Кралев завършва Медицинския университет в града, след това специализира глобален маркетинг и управление на политически кампании в университета на Южна Каролина (1990) и Асоциацията на националните рекламодатели на САЩ (1997). Той е експерт в областта на публичните комуникации.

В младостта си е бегач на дълги разстояния, като е бил национален шампион за юноши старша възраст на 5000 и 20 000 m. През 1986 г. става рекордьор на България на 20 000 m за юноши старша възраст. Заема трето място с националния отбор по кънтри крос на Балканиадата през 1986 – 1987 година.

През 1992 г., Кралев основава MAG Communications и до 2014 г. е член на Управителния съвет на дружеството.

Той е участвал професионално в различни дейности на футболен клуб „Черно море“, служи като негов председател на два пъти (1998 – 2001 и 2003 – 2007).

Кралев е сред учредителите на политическа партия „Новото време“ и неин заместник-председател до 2012 г. Участва в българските парламентарни избори през 2009 г. като част от коалиция „ЛИДЕР“.

На 7 ноември 2014 г. Кралев става министър на младежта и спорта на България на мястото на служебния министър Евгения Раданова.

През януари 2017 г. Красен Кралев прави първата си самостоятелна изложба с живопис. Средствата от продадените 50 картини са дарени за благотворителни цели на Фондация „Български спорт“. През август 2022 г. открива втора самостоятелна изложба в родния си град, която също е благотворителна, средствата са предоставени на Съюза на българските художници във Варна. До края на 2022 г. реализира още две самостоятелни изложби в София и Пловдив.

От ноември 2017 г. Красен Кралев представлява Европейския съюз като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA).

Владимир Темелков - Министър на електронното управление

2,05 метра е висок номинираният за министър на електронното управление Владимир Темелков. В момента е действащ зам.-кмет на Пловдив по дигитализация, европейски проекти, образование и бизнеразвитие.

Завършил е информатика в Пловдивския университет и е специализирал бизнеинформатика.

Преди да стане заместник-кмет от ГЕРБ, беше общински съветник от "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева.

Имал е бизнес в сферата на IT и оттам е натрупал милиони. Минава за един от най-богатите в местната власт на Пловдив. Декларирал е за периода 2022 г. налични пари от 3 383 990 лева. 

Компетенциите му са в IT сферата и близките му смятат, че ако стане министър, ще внедри иновациите и дигитализацията на национално ниво.

Семеен е, с две деца.

Костадин Ангелов - Министър на здравеопазването

Бившият здравен министър Костадин Ангелов е предложен от кандидат-премиера Росен Желязков отново да оглави Министерството на здравеопазването.

По професия той е хирург, бивш директор на УМБАЛ „Александровска“, професор и министър на здравеопазването (2020 – 2021) в третото правителство на Бойко Борисов. Народен представител в XLV, XLVI и XLVII Народно събрание.
Биография

Костадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. в Нова Загора. Завършва Медицински университет – град София с магистърски степени по медицина и по обществено здраве. През 2015 г. завършва магистратура по финанси в Университет за национално и световно стопанство. През 2014 г. защитава дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор по научната специалност хирургия на тема „Оптимизиране на оперативния подход и лимфната дисекция при болни с рак на стомаха“. През 2015 г. след конкурс е избран за доцент, а през 2020 г. – за професор.

Кариерата на Костадин Ангелов започва в Спешното отделение – Шокова зала към Спешна помощ – град София като лекар-ординатор. През 2006 г. постъпва като хирург в УМБАЛ „Александровска“ – град София. От 2013 г. до избирането му за министър на здравеопазването през 2020 г. е директор на болницата.

Като преподавател има изнесени множество лекции по хирургия на студенти по медицина, дентална медицина, стажант-лекари, специализанти и докторанти по хирургия. Има редица публикации в български и международни списания, реферирани и индексирани в световноизвестни бази данни с научна информация. През 2012 г. е признат за „Най-добър преподавател" на студентите медици от випуск 2012 г., а през 2015 г. е удостоен с наградата „Проф. д-р Парашкев Стоянов“ за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване.

Кандидат е за народен представител – води листата на управляващата партия ГЕРБ на изборите за XLV ОНС (4 април 2021).

Избран и за депутат за XLVI ОНС (11 юли 2021).

Мария Павлова - Министър на правосъдието

След като беше министър в две служебни правителства, включително и в последното с премиер Димитър Главчев, и заместник министър в други служебни кабинети, доскорошната следователка Мария Павлова е предложена за правосъден министър в редовен кабинет. Преди минути кандидатът за министър-председател Росен Желязков я предложи като министър на правосъдието в своя проектокабинет. 

Павлова е родена в Пловдив през 1971 г.  Завършила е средното си образование в родния си град през 1990 г. После завършва право в Пловдивския университет. В периода 1998 - 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба. Между 2006 и 2012 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2012 г. е следовател в Националната следствена служба. През 2016 г. е избрана за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС. 

Била е служебен министър в служебното правителство  на Огнян Герджиков и зам.-министър на правосъдието в служебните правителства в предишните три години. В края на юни м. г. и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов я предложи за своя заместничка. Като служебен министър Павлова удължи срока на общественото обсъждане на Закона за съдебната власт и организира дискусия с магистрати. Също така при нея беше довършен новият затвор в Самораново.