Партийни рокади ще разместят пластовете в дясното политическо пространство в следващите дни. Мераклиите да седнат в стола на подалия оставка като лидер на ДСБ след серията от гафове и изборни катастрофи Радан Кънев, който вече стана ясно, че е разжалван лично от драгалевския лаборант Иван Костов, са поне четирима-петима.
Не само това обаче потвърждава, че Кънев ще бъде изхвърлен зад борда, поемайки към политическото небитие. Според медийни публикации, доброто момче за политически поръчки на Командира ген. Атанас Атанасов ще хвърли всички сили, за да се добере до шефския пост на иначе бутиковата първородна партия на експремиера и „мозък“ на разграбването на държавни активи чрез скандалната приватизация, чиято съдба ще бъде решена от конференция през лятото. Това личало и от публикацията във Фейсбук, в която Атанасов тръби, че тръгва на поход, в името на неговата политическа общност, която имала нужда от това, пише "Монитор".  

Въпреки че зад увереността на прочулия се покрай аферата „Гном“ ексшеф на НСС, прозира подкрепата на Костов, мнозина са го посъветвали във Фейсбук по-добре „да си стои вкъщи“, вместо да преследва отдавнашните си политически амбиции. Фаворитът на Командира обаче ще срещне отпор в „драматичната“ надпревара за шефския пост в ДСБ, като един от претендентите му вероятно ще бъде евродепутатът Светослав Малинов.

В същото време изборът на председател на ДБГ след подадената оставка от Меглена Кунева, също е предшестван от драми. След като обяви, че се отлюспва от формацията Настимир Ананиев каза, че се задава вълна от напускащи, като към момента примера му са готови да последват поне още 100 недоволни. Нещо, което впоследствие от ДБГ определиха като фалшива новина и умишлена така срещу тях.

Утре пък СДС ще проведе своята Национална конференция, на която също ще проведе избор за нов лидер. Досегашният председател - бившият икономически министър Божидар Лукарски, който подаде оставка след плачевните резултати на РБ на парламентарния вот, ще се кандидатира отново за поста. Допълнителни номинации обаче ще може да се правят до последния момент преди избора.