Докладът за националната сигурност показва успехи в борбата с контрабандата, увеличение на разкриваемостта на престъпността и намаляване на катастрофите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебатите по доклада за състоянието на националната сигурност за 2018 г. в парламента.
 
„Този доклад се писа в продължение на няколко месеца от работна група с представители на всички институции, свързани с националната сигурност. Той дава много ясна и реалистична оценка на постигнатото през изминалата година и на състоянието на националната сигурност”, каза Ципов.
 
„След сформирането на настоящото правителство, бе приета и една много ясна и конкретна управленска програма, свързана с темата сигурност, свързана и с темата национална сигурност. През 2018 г. трябва да се отбележат значителните успехи по отношение на противодействието на контрабандата“, подчерта той.
 
„Нека да напомним, че всички мерки и действия, които бяха предприети от 2015 г. насам дават своя изключително сериозен резултат. Ние постигаме нива, които не са характерни за старите демокрации, държави-членки на ЕС“, изтъкна Ципов.
 
По думите му, нивото на контрабандата на цигари в България вече е около 5 %. Само преди 4 години нивата били до 7 пъти по-големи.
 
Има много сериозно увеличение на разкриваемостта на престъпността, особено по отношение на престъпленията срещу личността.
 
Според Ципов, пътната безопасност е на дневен ред от години насам.
 
„През 2018 г. следва да се отбележи, че инцидентите, пострадалите и жертвите след ПТП са намалели средно с 15 %. Жертвите от 710 през 2017 г. са 612. Тези точно ПТП предизвикват изключително сериозни проблеми и засягат много български семейства“, заяви Ципов.
 
„Докладът е реалистичен, аналитичен и дава наистина реална оценка на състоянието на националната сигурност“, категоричен беше той.
 
Народният представител от ГЕРБ призова депутатите да подкрепят доклада за националната сигурност.