Възможностите пред БСП са да успее да убеди мнозинство в парламента, че ни е необходима промяна. Това каза Красимир Янков, член на Изпълнителното бюро на БСП и водач в листата на коалиция „БСП за Българи“ в Добрич, след обявяването на предварителните резултати на социологическите агенции, които отреждат второто място на коалиция „БСП за Българи“, предаде „Фокус“.
„Ние предложихме промяна на реалността, държавата да застане до хората и голяма част от тези, които упражниха правото си на избор, го направиха. Тепърва ще правим анализи, тепърва ще имаме окончателните резултати и ще ви уведомим и за нашето мнение дали е имало корпоративен натиск, дали е имало специфичен подход към контингент, който може да бъде манипулиран“, коментира Красимир Янков.

Той подчерта, че БСП е застанала ясно и категорично и увери, че няма да има задкулисие“, коментира Красимир Янков. По думите му БСП получава значително по-голяма подкрепа от предходните парламентарни избори и повече, отколкото социолозите са предвещавали. „В новия парламент влизат поне според прогнозите 5 формации, 4 са участвали в предишния парламент. Новата формация е на г-н Марешки „Воля“, каза Красимир Янков. Той обърна внимание, че бъдещето управление при така прогнозираните резултати като мандат трябва да се връчи на ГЕРБ. „До този момент ГЕРБ управляваха в коалиция с Реформаторския блок и с подкрепа, без да са в коалиция с Обединени патриоти и целева подкрепа, когато е необходимо за конкретни решения – от ДПС“, заяви Янков.

По думите му сега ако Бойко Борисов формира кабинет, ще трябва да носи цялата отговорност. „Ако не предложи кабинет или той не бъде подкрепен от Народното събрание, БСП има възможност да изпълни задачите, които си е поставила, конкретните мерки, които е предложила за бъдещето на България“, каза той и подчерта, че те съвпадат с изявленията и програмата на Обединените патриоти. „Те са: осигуряване на националната ни сигурност, обезпечаване на сигурността на границата – това което ГЕРБ не направи. Повишаване на доходите на българските граждани“, допълни Красимир Янков.

Според него всичко, което партия ГЕРБ не е направила, е в програмата на патриотите. Янков заяви, че БСП е готова да бъде последователна и да отстоява предложението, които са направили за тези избори. „Ако има възможност програмата ни и мерките в нея да бъдат изпълнени и приложени, сме готови да подобрим живота на българските граждани“, каза още Красимир Янков. На въпрос дали прогнозира живот от 4 години на 44-ото Народно събрание, Янков посочи, че първо трябва да се видят окончателните резултати. Според него е важно да се види до колко Бойко Борисов е готов да продължи мерките с формиране на кабинет. „Ако следваме нашата програма – да ние сме готови да поемем тази отговорност с конкретните мерки, които предлагаме“, посочи още Красимир Янков. 

Попитан дали ще избере изпълнителната власт или Народното събрание, Красимир Янков заяви, че БСП функционира с решение на колективните си органи. „Тепърва предстоят дебатите, разговорите, решенията на партията, като сме с намерение да чуем мнението на редовите си членове. Очакваме да чуем мнението на местните ръководства на членовете“, каза Красимир Янков. По думите му нищо, което предстои да се случи от страна на БСП, няма да бъде без подкрепата на партията.