185 са подписаните споразумения по плана "Юнкер". От тях три са с България. Това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която се включи днес в дискусията ”Планът ”Юнкер - нови възможности за инвестиции в България”.
Парите, които България е получила към този момент, са 400 млн. лева. По думите на еврокомисаря по бюджета, страната ни има три основни сфери за финансиране - интерконектора с Гърция, програмата за саниране и стартъпите. 

Георгиева посъветва българският бизнес да бъде по-активен в сътрудничеството си с плана "Юнкер" и с други фондове, които предлагат съвместно финансиране, защото това е начинът, по който в бъдеще Европа ще отпуска пари. 

Планът "Юнкер" е изключително важен за Европейския съюз, защото досега с 13 млрд. евро са генерирани над 100 млрд. евро инвестиции, посочи еврокомисарят по бюджета Кристалина Георгиева. Най-добре работи частта за малките и средните предприятия, където вече има 185 подписани споразумения.

"Ние много добре се представяме, имаме три споразумения, около 400 млн. лева ресурс е вкаран в България", посочи еврокомисарят.

Зам.-председателят на ЕК каза на дискусията в отговор на въпрос от участник в нея, че днес е била обсъдена възможността за преструктуриране на предложението на Българиясанирането в страната да бъде подкрепено по плана "Юнкер". Тя напомни, че с този проект страната вече кандидатства по Плана, но при първото предложение не е била достатъчно убедителна нуждата от гаранция по него.

Регионалният министър Лиляна Павлова уточни, че към момента програмата за саниране няма как да получи финансиране от плана "Юнкер", защото е 100% безвъзмездна.

"Трябва да видим как в бъдеще можем да преформатираме програмата, когато тя не е 100% безвъзмездна, когато разграничим сградния фонд на публични и частни сгради, да се види какъв е процентът на съфинансиране", поясни Павлова. 

Кристалина Георгиева подчерта, че българският бизнес трябва по-активно да работи с инструменти за финансиране като плана "Юнкер" и по-малко да разчита на грандове като европейските програми. Трябва да се научим да използваме в проекти парите на частния сектор, а не само да ползваме пари от Европа, посочи тя.