Световната банка подготвя пакет за подкрепа за Украйна на обща стойност 3 милиарда долара и проучва искането на Украйна за спешно финансиране, заявиха в съвместно изявление управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и президентът на групата на Световната банка Дейвид Малпас.

"Нашите институции работят заедно, за да подкрепят Украйна по отношение на финансирането и политиката и спешно увеличават тази подкрепа. Ние сме в ежедневен контакт с властите, относно кризата", се казва в изявлението.

Според документа МВФ отговаря на искането на Украйна за спешно финансиране чрез Инструмента за бързо финансиране, което неговият борд може да разгледа още следващата седмица.

„В Групата на Световната банка ние подготвяме пакет от 3 милиарда долара през следващите месеци, като започнем с операция за бързо изплащане на бюджетна подкрепа за най-малко 350 милиона долара, която ще бъде представена на борда за одобрение тази седмица, последвана от 200 долара милиона за бързо изплащане на подкрепа за здравеопазване и образование“, се казва в документа.

Украйна поискала финансиране от МВФ

Оценка на ситуацията около Украйна
МВФ и Световната банка оценяват ситуацията около Украйна и обсъждат приемането на необходимите мерки, заявиха в съвместно изявление управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и президентът на групата на Световната банка Дейвид Малпас.

„Ние сме с украинския народ през тези ужасяващи събития. Войната също създава значителни преливания в други страни. Цените на суровините се повишават и рискуват допълнително да подхранват инфлацията, която удря най-силно бедните. Смущенията на финансовите пазари ще продължат да се влошават ако конфликтът продължи. Санкциите, обявени през последните няколко дни, също ще имат значително икономическо въздействие.

Ние оценяваме ситуацията и обсъждаме подходящи политически реакции с нашите международни партньори", се казва в документа.

Световната банка и МВФ съвместно оценяват икономическото и финансово въздействие на украинския конфликт, се казва в съвместно изявление.



„Световната банка и МВФ също работят заедно, за да оценят икономическото и финансовото въздействие на конфликта и бежанците върху други страни в региона и света. Готови сме да предоставим засилена политическа, техническа и финансова подкрепа на съседните страни, тъй като необходими“, се казва в документа.

„Координираните международни действия ще бъдат от решаващо значение за смекчаване на рисковете и за преодоляване на предателския период напред. Тази криза засяга живота и поминъка на хората по света и ние им предлагаме пълната си подкрепа“, се казва в него.