"Когато за милиони българи беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар, който дава посока. Идва време за отворена длан и за протегната ръка, за градеж, за диалог и за справедливост", това заяви заместник-председателят на Народното събрание (НС) Кристиан Вигенин след клетвата на Румен Радев и Илияна Йотова пред народните представители.

"Истинските държавници усещат духа на времето, разбират болките и надеждите на своя народ и не се колебаят да действат решително, когато трябва да защитят бъдещето на родината си. 

В своя първи мандат Вие се доказахте като такива. Когато за милиони българи беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар, който дава посока. Събрахте и умножихте обществената енергия, което позволи да спечелите безапелационно изборите за президент и вицепрезидент и да се създаде мнозинството на промяната в 47-то Народно събрание.

 Днес България навлиза в нов етап на своето развитие. Идва време за отворена длан и за протегната ръка. Идва време за градеж, за диалог, за справедливост. За укрепване на държавността и законността, за изпълване със съдържание на ценностите на демокрацията и свободата. Идва време, изправени пред кризите, да осмислим идеята за единението.

Само преди месец всеки един от нас произнесе клетвата, която положихте и Вие днес. Тази клетва ни свързва, тя ни задължава всеки един поотделно и всички заедно в действията си да се ръководим от интересите на народа.

Затова нямам съмнение, че заедно ще установим нов конструктивен диалог между институциите. Ще проявим нужната мъдрост и воля за градивни и съзидателни политики в името на една по-добра и просперираща България.

Историческото време отреди на Вас, избраните за президент и вицепрезидент на Република България,  и на новоизбраното 47-мо Народно събрание нелеки изпитания. Вярвам, че заедно ще се справим.

От свое име и от името на народните представители приемете пожеланието да продължавате достойно да изпълнявате високоотговорната си държавническа мисия.

На добър час !", каза още Вигенин.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!