Искам да живея в силна и независима България. Искам да съм в мощна и единна БСП.

Уважаеми Социалисти, На 20.07.2024 г. в предаването “Говори сега” по БНТ, и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров спомена моето име, обвързвайки го с няколко теми, в контекста на внесената от мен жалба.

Използвам профила си тук, за да се отнеса към изложените от Зафиров твърдения:

1. По отношение на това, че жалбата е внесена от мен и че не съм “страна в този процес”, заявявам, че действително аз съм вносителят, но зад този акт стоят и стотици социалисти, които не одобряват погазването на устава и нарушаването на правилата. Имам предвид чл. 31, ал. 13, т. 7 от Устава, според която Конгресът следва да констатира прекратяването на правомощията на председателя, но такъв акт не е налице.

Процесът на смяна на ръководството засяга цялата партия, всички социалисти и най-вече онези обществени прослойки, които са обхванати от идеологията на БСП. В този контекст, всички ние сме страна по казуса и имаме нужда от разсейване на всякакви съмнения относно легитимността на механизмите за взимане на решения от органите на партията.

2. Относно това, че Зафиров охарактеризира като “открит опит за саботаж” внасянето на жалба, категорично заявявам, че сме действали в рамките на предоставените ни от действащото законодателство възможности.

Освен това смятам, че за да се конституира едно бъдещо управление на БСП и то да се превърне в притегателен център за останалите политически субекти в лявото пространство, трябва да е стъпило на солидна правова основа, както и да няма никакви разногласия относно неговия легитимен характер. Именно съдът е институцията, която може да изсветли всички нива в процеса на избор на новото ръководство и да гарантира спазването на демократичните принципи в нашето съвремие.

3. Във връзка с “разговора за миналото и за бъдещето” - БСП е изправена пред поредния исторически кръстопът в своето развитие. Опасявам се, че персонификацията на прехода и поставянето единствено в миналото на определи личности е подход, който би изложил партията пред опасността да зачеркне своето минало, а подобни грешки в повечето случаи водят и до зачеркване на бъдещето.

За да не се изгуби посоката на развитие в условията на преход, често политическите субекти се връщат към своите изначални устои - идеологията. Вярвам, че именно около идеологията трябва да ориентираме бъдещото развитие на БСП. И че широкото обединение в лявото политическо пространство не трябва да се изгражда на принципа на личните симпатии и изгоди, а на идейно-политически принцип, от всички социалисти. С уважение, Крум Дончев, член на НС на БСП