Всеки, който посяга на машинното гласуване, посяга към честността на вота. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" за БНР.

„ЦИК действително констатира някои проблеми с машинното гласуване. Но те се дължат най- вече на това, че преди няколко месеца, когато трябваше да бъде въведено изцяло машинното гласуване, срещу него имаше опит да бъде отменено, както сега“, отбеляза Зарков.

По думите му, тогава се е стигнало до компромисно решение да се въведат 3 000 машини, 6 000 за местните и изцяло самостоятелно машинно гласуване след тях.

„След като седмици преди изборите, започвате да бърникате в Изборния кодекс, трудно е след това да направите организация така, че то да бъде успешно. Неприлично е съзнателно да създаваш трудности и след това позовавайки се на тях да гониш крайната си цел“, посочи Зарков, която според него е да бъде отменено машинното гласуване.

„Очевидно е, че това е една от гаранциите на честен вот, всеки който посегне на нея подлежи на съмнения, че посяга на честността на вота“, подчерта зам.-председателят на ПГ на БСП.

„Изборният процес в България има два проблема – единият е извън секциите, административният натиск, купуване на гласове. Другият е вътре в секциите, където по едни или други причини, членове на СИК бъркат в протоколи“, посочи той.

Според него също така е прекалено висок броят на недействителните бюлетини, които накрая изменят вота.