Машинното гласуване на европейските избори показа, че в страната се крадат гласове. Това каза омбудсманът Мая Манолова в интервю за предаването „Тази неделя“ на bTV.

„Решението за 6 000 машини на местните избори беше взето преди 4 месеца. Всички тези аргументи бяха известни - в колко страни се използва машинното гласуване, каква е цената“, поясни тя.

Какво се промени, кое е това което накара организаторът на изборите ЦИК да смени своята позиция и да се откаже от машинното гласуване. Скъпа е тази играчка за местните и парламентарните избори, но не са скъпи на президентски избори или на европейски избори?“, отбеляза омбудсманът. 

Според нея за високата цена на машинния вот е виновна ЦИК. „Защото ЦИК вместо да купи машините, тя ги нае на цена, на която машините се купуват“, изтъкна Манолова.

Тя припомни, че е официално е попитала председателя на ЦИК защо машините се наемат за 9 млн. лв. вместо да се купят и отбеляза, че отговор не е получила.

По думите й фирмата, която е предоставила машините е признал, че наемът на машините струва 70 % от цената на машината. „През 2014 г. те са наемани на цени до 1 800 лв. – сега за 3 000 лв.“, добави тя. 

Манолова коментира, че ЦИК е издадоха методическите указания само 4 дни преди изборите, когато обученията на СИК са приключили „Те не направиха адекватна информационна кампания. Хората въобще не бяха информирани, че има машини“, поясни тя.

Манолова коментира и отчетените грешки при машинното гласуване на последните избори. „Тези 40 % грешки не са на машините. Това са грешки на изборната администрация. На тези които броят гласовете и бюлетините“, посочи тя.

„Машините показаха, че не се отчитат гласове подадени от граждани, че се крадат гласове“, добави омбудсманът.