Много от организациите отправиха един призив преди Конгреса. Той беше: колеги от ръководството, не хвърляйте партията в хаос точно в момента, в който сме поели по прав път. Имаше и критики, но според мен наистина пътят, по който вървим в момента, е верният.

Това каза в предаването "Плюс минус" по Нова телевизия депутатът от БСП Крум Зарков, който коментира вчерашния Конгрес на БСП и оттеглената оставка от страна на Корнелия Нинова. "Няма незаменими хора, но на последния Конгрес Корнелия Нинова беше подкрепена с мнозинство да изкара края на мандата си. Следващият председател на партията ще бъде избран за първи път с пряк избор. Щеше да е абсолютен инатлък Корнелия Нинова да не оттегли оставката си при тази подкрепа в партията и цялата страна, при добрите резултати на евроизборите, при предстоящите ключови местни избори. Ако не беше оттеглила оставката си, щяха да настъпят трусове в партията. Днес усетих една горчивина в думите на премиера Бойко Борисов, но искам да му припомня, че той два пъти е подавал оставка, за да стане премиер", даде пример Зарков.

"Ясно е, че в БСП трябва да анализираме ситуацията, но това трябва да стане спокойно и с разумни доводи. Цялата политическа система в България е замърсена и е нормално и в БСП да има определени икономически кръгове, които искат да завладеят партията, за да я подчинят. Не искам да споменавам имена, защото не може всички да се слагат под един знаменател. Ясно е, че има кръгове в БСП, които искат голяма коалиция с ГЕРБ. Ние смятаме, че тази коалиция не е възможна. Тя няма да е добра не само за БСП, но и за държавата и политическата система като цяло. Ние отстояваме нашата позиция, че БСП трябва да бъде ярка опозиция на сегашното управление. Когато беше предложено на Корнелия Нинова да стане председател на парламента, имаше кръгове в партията, които настояваха тя да приеме, защото БСП отдавна е извън властта, а това било начин да се върне там под някаква форма. За нас това желание беше неоправдано. Ние не искаме да сме съуправляващи", категоричен беше Зарков.

"Партийната субсидия трябва да бъде намалена. 11 лева е твърде много, но да мине субсидията от 11 лева на 1 лев означава не да я намалиш, а направо да я прекратиш. Ние искахме да направим консултации с политическите сили и да дебатираме темата за намаляването на субсидията. ГЕРБ направиха едно предложение напук, за да се заговори за една тема, която не им е толкова неприятна", завърши Крум Зарков.