Премиерът вчера излезе, обяви смените в кабинета и причините защо си отиват министри. На техните места влизат професионалисти. Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Маноил Манев от кулоарите на парламента.

"Той каза, че след края на мандата се заема с партията. Той ясно заяви, че се оттегля от премиерския пост. Това решение той вече го е взел, щом го обявява на гражданите", каза Манев. 

"Дали това обаче ще доведе до успокояване на протестиращите? Не знам, но докато президентът излиза с ротфронтовски поздрав, едва ли. Като се успокоят хората той излиза и казва "Излизайте веднага на улиците, аз не искам министерски съвет, не искам политици. Искам промяна на модела чрез ВНС". Той какво иска? Да станем президентска република ли? Да излезе и да си го каже в прав текст", запита Манев. 

До него в кулоарите на парламента бе и депутатът от БСП Александър Симов:

"Имах любим сериал на времето, казваше се "Клъцни срежи". Сега се прави политическа липосукция на парламента, за да освежим увехналите телеса. Това е агония. Това не са промени, а отчаян опит ГЕРБ да докрета за първи път до края на мандата си", каза Симов. 

Манев обаче бързо го прекъсна:

"Това е артистизъм и уличен език. Симов не е правилния човек тук, той вече се е ориентирал. Напуснал е БСП и си е избрал президентът", контрира го Манев. 

"Хората искат върховенство на закона и изтръгване на метастазите ГЕРБ", отвърна му Симов. По думите му това е политическо безсилие. 

Прекъсвайки дори репортерските въпроси Симов се развика, че днес няма да гласува "за" ремонта в кабинета. 

"Как искате да се изградят конкретни мерки, като желанието на някои хора е да разрушат всички институции. Важно е да не си говорим с шаблони. Моментът е такъв, че ни предстоим икономическа криза, и за да я прекрачим, ни трябва институционалност. Хаосът не генерира мерки. Караме се и говорим неща, които нямат общо с действителността", каза Манев и добави:

"Предстои огромна световна икономическа криза. За да се справи държавата е необходима институционалност."

"Късно се сетихте да говорите за това. Направихте парламента на носна кърпичка на премиера и сега говорите за инстуционалност", намеси се остро Симов и добави, че хората от ГЕРБ са провалени.

"Името на кризата в България се казва ГЕРБ и никой не може да си представи, че партията, която ни докара до тази криза, ще ни извади от нея", каза социалистът. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!