От днес в българското правителство ще работят петима нови министри. 

Христо Терзийски ще поеме Министерството на вътрешните работи, Лъчезар Борисов ще бъде новият министър на икономиката, Кирил Ананиев застава на мястото на Владислав Горанов, Костадин Ангелов ще оглави Министерството на здравеопазването, а вицепремиерът Мариана Николова ще бъде новият министър на туризма. 

Общо осем министри и един вицепремиер са сменени от кабинета „Борисов 3“, който дойде на власт в резултат на предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г.

БЛИЦ публикува справка на случаите, в които министри и зам.-министри от третия кабинет с министър-председател Бойко Борисов са депозирали своята оставка.

Кои са новите 5 министри - факти и данни

30 октомври 2017 г.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подава оставка, която премиерът Бойко Борисов приема. Решението на Петров идва ден, след като е излъчено медийно разследване, уличаващо министъра, че като шеф на ВМА е сключил договори за близо 1,6 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете.

Единствените две поръчки, печелени от въпросната фирма, са били само във ВМА и само по времето на Николай Петров. Обществените поръчки са спечелени от компанията, която даже не е била регистрирана по БУЛСТАТ. Случаят е отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Втората оставка, която така и не беше приета, бе дадена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова през есента на същата година.

Поводът за нейното кратко оттегляне беше сделката за продажбата на ЧЕЗ на малко известната фирма, оглавявана от Гинка Върбакова.

В крайна сметка Петкова запази своя пост.

31 август 2018 г.

Трима министри - Ивайло Московски (министър на транспорта), Николай Нанков (министър на регионалното развитие) и Валентин Радев (министър на вътрешните работи) подават оставки. С този свой акт тримата министри поемат отговорност за трагичната катастрофа край Своге на 25 август, отнела 20 живота.

Вината на тримата министри се дължи на това, че не са взели мерки, за да предотвратят инцидента. Оттеглянето им е поискано от премиера по време на извънредното заседание на правителството.

Дълга редица от над 30 министерски оставки в кабинетите на Борисов с вчерашните 3, какво следва

16 ноември 2018 г.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов в кабинета "Борисов 3" подаде оставка, след 26 дни протести на майките на деца с увреждания след негово изказване от 19 октомври.

Тогава той заяви: "Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях". Още същият ден, в който Симеонов подаде оставка, министър-председателят Бойко Борисов я прие.

23 март 2019 г.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка заради информация в медиите за неин апартамент. След разговор с премиера Бойко Борисов, Цачева се оттегли от поста, което решение премиерът прие.

По искане на министър- председателя оставка подаде и зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева. Според информация в медии Цачева и Колева са закупили апартаменти на по-ниски цени от пазарните. В скандала с имотите бяха замесени и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов. Антикорупционната комисия се самосезира, за да провери сделките за апартаментите им.

В правосъдието на 5 април 2019 г. влезе председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов, а председател на ПГ на ГЕРБ стана Даниела Дариткова.

На 14 май миналата година оставка подаде и министърът на земеделието и горите Румен Порожанов. Той беше разпитван по делото срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове.

Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие.

Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. Земеделското министерство премина в ръцете на Десислава Танева, която го оглавяваше преди това.

2019 г. завърши с още една оставка на министър. Този път това беше социалният министър Бисер Петков.

Борисов обясни неговото отстраняване с липсата на комуникация от страна на другите министри с Петков.

Той се оттегли от поста от втори път, защото по-рано през есента на 2018 г. вече беше подавал оставка, но тогава заради обществената подкрепа за него, включително от майките на деца с увреждания, запази поста си.

В началото на декември за нов министър на социалната политика беше избрана Деница Сачева, която преди това бе заместник-министър на просветата.

Премиерът посочи причините за смяната на министрите и ще води ли четвърто правителство на ГЕРБ

23 юли 2020 г.

На фона на продължаващите две седмици протести с искане за оставката на правителството премиерът Бойко Борисов обяви рокади в кабинета и смяна на петима министри след Коалиционен съвет. Христо Терзийски, досегашен директор на ГДНП, е предложен за вътрешен министър на мястото на Младен Маринов. 

На мястото на министъра на икономиката Емил Караниколов е предложен Лъчезар Борисов, зам.-икономически министър. На мястото на финансовия министър Владислав Горанов отива досегашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница, става здравен министър. Марияна Николова, досегашен вицепремиер по демографската политика, ще замести министъра на туризма Николина Ангелкова.