АЕЦ „Козлодуй” е дръпнала шалтера на евтиния ток за фамилията на депутата Георги Кадиев. Късо съединение е станало броени дни преди „бореца с корупцията” да подеме атака срещу шефа на атомната централа, съобщава  „Телеграф”.
Скандалът пламва на 30 юни  2016 г. Едната фирма на търговеца на ток Соня Кадиева „Енерджи Съплай” ЕООД отпада от търговете за продажба на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй” за една година. На 3 юли е отстранена и втората фирма на мадам Кадиева – „Енерджи Съплай Гриин” ЕООД. Причината е неспазване на сключени договори и неплащане на гаранции за закупена и отказана електроенергия.

А на 4 юли съпругът ѝ – независимият депутат Георги Кадиев обяви във Фейсбук, че „преди повече от месец при него е постъпил сигнал с копие на регистрация на офшорна компания, собственост на настоящия изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Димитър Ангелов”.

Дни преди Кадиев да прокламира, че се бори с нередности в Първа атомна се оказало, че съпругата му има проблеми с изпълнението на единия от договорите. Санкцията за некоректен партньор е, освен че АЕЦ прибира внесените гаранции от търговеца, той губи и правото да участва на търговете за година напред.

Кадиева настояла пред служителите от управлението на централата да ѝ направят компромис. Съпругът ѝ дори се обадил на шефа на АЕЦ и му обяснил как може да стане врътката. „Правилата са изложени на сайта на АЕЦ-а и не е нормално за един наш партньор те да не важат, а всички други да ги спазват”, обяви Ангелов.

След 3 дни и другата фирма на Кадиева не платила гаранцията за участие, както и авансовата вноска за енергията, както се изисква по договор. Така двете фирми тръгнали с гръм и трясък от бъдещите търгове за ток за година.

„Кадиев се кичи с етикета борец срещу корупцията. А самият той и съпругата му в действията си се опитват да заобиколят закона и правилата в АЕЦ „Козлодуй”, коментира Ангелов.

Бомбата, че има нещо нередно около бизнеса с ток на фамилията, хвърли в четвъртък депутатът от ГЕРБ Методи Андреев по bTV. Той обяви, че има и сигнали в комисията за борба с корупцията срещу съпругата на депутата за укриване на данъци от нейна фирма и за привилегировано отношение на същата фирма спрямо търговията с ток от АЕЦ.

За четирите години от 2010 до 2013 г. включително „Енерджи Съплай” е отчела 328 милиона лева приходи. Печалбата ѝ обаче за този период е едва 3,058 млн. лв., тоест под 1 % от приходите. В годишните декларации пред Сметната палата Кадиева декларира 250 000 лева годишни приходи. Досега и двете фирми за търговия на ток „Енерджи Съплай” и „Енерджи Съплай Грийн” на Кадиева са купували ток от атомната централа. Годишният им оборот е около 40 млн. лева.

Общият оборот за цялата страна е 70-80 млн. лева, тоест те са закупили почти половината от произведената от АЕЦ „Козлодуй” електроенергия, обясни бившият директор на централата.