Радвам се, че взех решение да не участвам в листите при тези избори за национален парламент, защото това ще ми даде възможност при всички срещи в страната, които правя, да говоря не просто партийно, а национално и за бъдещето на Европа. Това каза Меглена Кунева - министър по европейските въпроси в две поредни правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев в периода 2002 – 2006 г. и европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо в периода 2007 – 2010 г., лидер на ПП ДБГ, във връзка с представената от Европейската комисия Бяла книга за бъдещето на Европа след Брекзит, пише Фокус.
„Това време е необходимо да си го дадем. Аз давам цялото си време, за да може това да се случи. Това, разбира се, човек няма как да го прави сам. Трябва да го направим през доброто желание на всичките си партньори. Надявам се, че тук, когато става дума за бъдещето на България в Европа, ние не сме опоненти. Всеки може да предложи своето решение и виждане, но не сме опоненти. Всички искаме най-доброто за страната си“, заяви Кунева.

Според нея сега е моментът да се покаже, че изборите все пак са просто част от демократичната процедура. „Дори и те да са предсрочни, сме в състояние да се консолидираме. Това не е невъзможно. Все пак в момента наистина президентската институция е натоварена с изключително много работи за решаване, но не смятам, че е невъзможно. Въпрос на зрялост е всички политически сили да направят консултации най-напред вътре в политическите си поддръжници и след това да излъчат представители и да седнем спокойно с единен национален дух да кажем какво искаме оттук нататък първо по отношение на дебата и второ, кога и как планираме сроковете с взимането на решения. 

Мисля, че така, както са формулирани различните сценарии и възможности, можем буквално един по един да ги разгледаме. Но да ги разгледаме заедно с всички хора, които се интересуват искрено от бъдещето на страната си и са готови да участват при взимането на това решение. Да не се затварят само партийно“, обясни тя. 

Според нея трябва да се помни, че страната е способна да взима единни национални решения.