Този парламент трябва да приеме антикорупционния закон, щом има работещ парламент, този закон трябва да се приеме, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Тя увери, че законът не е нещо необикновено, което не съществува в другите страни.

С антикорупционния закон проверяваме имуществото на хората, които имат достъп до власт и пари, включително и до оперативни програми, и проверяваме за конфликт на интереси, каза вицепремиерът Кунева. 

По думите й навсякъде, всяка една цивилизована държава, всяка една демократична държава има тези механизми, за да може хората да се убедени, че публичните средства се пазят, преди да е станало късно. "Ние говорим за предотвратяване на корупцията, а не вече за самото престъпление, което е друго нещо", заяви Кунева.

Тя отбеляза, че когато знаеш, че ще те проверят, когато знаеш, че ще се види имуществото ти, тогава, предполагам много хора, които иначе биха се изкушили да си затворят очите - и да не упражнят достатъчен контрол, или да се облагодетелстват, няма да посмеят да го направят.

Вицепремиерът Кунева коментира темата за антикорупционния закон на форума "Подходи и форми за привличане на българската научна диаспора за работа в мрежа".