Парламентарната група на ИТН пристигна в президентството за консултации с Румен Радев. Държавният глава трябва да проведе разговори с всички партии в Народното събрание, за да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ия парламент. 

На разговора с държавния глава се явиха председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев. 

"С вашата група, най-малка на брой, но не и като качество, приключват консултациите. Ясна е целта на консултациите и тя е да се създадат условия, които максимално да подпомогнат съставянето на правителство. Всеки ден сте в парламента и затова директно отправям въпроса как виждате остатъчния политически ресурс в НС, достатъчен ли е за съставяне на кабинет и как виждате това да се случи, при положение, че първия мандат не се реализира и имате ли формула, ако получите третия мандат? Виждате ли нова политическа конфигурация, която да даде устойчиво управление. Не говорим за 9 месеца", отбеляза държавният глава. 

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов взе думата след президента, за да обясни как виждат политическата обстановка в страната в момента. 

"Да следим преговорите между сегашните "несглобкаджийски" приятели е несериозно, защото се провеждат на затворени врати. Няма как да ги следим, защото не са публични. Това е някакъв пазарлък на тема постове и регулатори. Хората, които са сложени там, ще пазят политиците, които са ги сложили. Този парламент е изчерпан за съставяне на правителство по този начин", каза той. 

"Самото зачеване на това управление беше порочно. Резултатът го видяхте всички - няма закон, който не е променен 4 или 5 пъти. Изключително вредни промени в Конституцията, част от които са направили защото тук сте вие. Не разбират какво представлява президентската институция. Трябва политическа мисъл, която липсва.

В този парламент няма смисъл и трябва да отидем на предсрочни парламентарни избори. За нас правилния подход е експертно правителство с широка парламентарна подкрепа. Тази формула би могла да се реализира в един следващ парламент. Партиите ще имат друга тежест в следващия парламент. ПП-ДБ няма да имат толкова представители, а ние ще имаме повече, други формации също и ако има разум, може да се състави и правителство", заключи Тошко Йорданов. 

Ивайло Вълчев също поиска коментар по темата, като захапа властта с нечувани сравнение.

"Дали виждаме потенциал в създаването на нещо ново в рамките на парламента - ако си представим, че тези хора, които са се събрали преговарят, те не преговарят за нещо работещо, а са роднините, които са се събрали в болничната стая и трябва да решат да оставят ли системите да работят или да ги спрат. Толкова за потенциала, който виждаме", заяви той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук