Знаете ли откъде идва фамилията на култовия комичен герой на Илф и Петров – Михаил Паниковски? От склонността му да изпада в паника, когато се окаже в трудна ситуация. Което в случая с този мошеник на дребно е редовно житейско състояние. 

Паниковски може и да е измислен персонаж, но еквивалентите на героя от „Златния телец“ в реалността не са един и двама. Особено в българската реалност, където последователите му са поне толкова, колкото и дерибеите в ДПС. Показва го акцията в стил „Бият Паниковски“, която спретна евродепутатът Илхан Кючюк. 

В ранната съботна сутрин, докато жегата и пожарите продължават да вилнеят из страната, а стотици хиляди граждани са без вода вече със седмици, Кючюк се отчете през социалните мрежи какво прави „на ползу роду“.

Ако си мислите, че е търсил решение за реалните проблеми на българските избиратели обаче, сте в сериозна заблуда. Оказва се, че отчаяно е търсил спасение за себе си и за останалите отцепници от лагера на дерибеите. 

„Сезирах Европейската комисия, защото през последните дни постъпи информация за масова и тенденциозни проверки на държавни органи - МВР (ГДБОП), КПК, АДФИ, НАП в общини, управлявани от представители на политическа партия ДПС", написа в профила си във Фейсбук Илхан Кючюк и допълни, че е настоял ЕК да му отговори какви мерки смята да предприеме, „за да гарантира незабавно преустановяване на действията".

Ако се чудите за какво точно става въпрос, не сте единствените. Защото няма каквито и да било реални данни за „масови и тенденциозни проверки“, камо ли на редови активисти на ДПС, както се опитва да изкара Кючюк.

Това, което евродепутатът пакетира като „политическа репресия“ всъщност са разкритията, че предводителите на „дерибеите в ДПС“ като Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и той самият са натрупали имане и солидни банкови сметки абсолютно незаконно. И на гърба на собствените си избиратели – тези, които сега отново използват като параван, за да се опитат да си спасят кожите.

И които обаче, след като председателят на ДПС Делян Пеевски обяви „новото начало“ в ДПС, сега вече се отърсиха от страха си от тази компания и заливат институциите със сигнали за своеволията и дерибействата на Чакъров, Кючюк и сие. Сигнали, които са разследвани от институциите и вече водят до разобличаването на групичката.  

Тук е моментът да уточним, че това далеч не е първият случай, в който български политици се опитват да използват Европейската комисия, не за да решава реалните проблеми на гражданите на страната, а като плашило.

Акцията ала Паниковски, предприета от Кючюк, обаче е повече от комична, защото няма как да изкарваш „подкопаване на устоите на демокрацията“ разследвания на контролните органи, разобличаващи реални престъпни схеми. Както е в случая с разкритията от четвъртък, че НАП и ГДБОП са разбили мрежа от кухи фирми, през които е било източено ДДС и ужилена хазната с 9 млн. лева.

Мрежа, която е осигурявала луксозен живот за едно от лицата на „дерибеите“ – Джейхан Ибрямов. Като например тунингован джип за стотици хиляди левове, собственост на едно от въпросните разследвани дружества, който той е карал. При това прикривайки този факт от антикорупционната комисия, като противно на законовите разпоредби не го е вписал в годишните си декларации пред КПК. 

Така че, като задава въпроси на Европейската комисия, Кючюк може да започне с този случай. Още повече, че именно избухването на тази схема отключи поривите на „дерибеите“ за смешния плач в стил „крадецът вика, дръжте крадеца“. Защо ли?

Вероятно защото предстои да се разбере дали организаторите на ДДС схемата не са осигурявали подобни тузарски играчки като конфискувания при разследването от държавата луксозен джип, каран от Ибрямов, за да им осигурява той от своя страна политически чадър.

И по-важното – дали няма да се окаже, че политическият чадър далеч не е бил разпъван само от него, а и от хора, които са по-нагоре в дерибейската хранителна верига?  

И тъй като спазването на принципите на правовата държава безспорно е изключително важен проблем, Кючюк може да зададе още няколко важни въпроса, избуяли през последните седмици. Като например:

Наясно ли са от Европейската комисия с разкритията, че държавната Българска банка за развитие е предоставила 150 млн. лева необезпечен кредит на бизнесмен със скандална репутация, който в момента е в ареста по решение на съда – Румен Гайтански-Вълка, като 30 млн. лева от този заем абсолютно неправомерно са били „усвоени“ от почетния лидер на ДПС и знаме на „обръчите от фирми“ и „дерибейщината“ в движението – Ахмед Доган?

Уведомена ли е ЕК за факта, че срещу предоставения заем, заради липсата на осигурено обезпечение, държавата успя да си върне едва 3,6 млн. лева?

Постъпила ли е в Европейската комисия информация за акцията на НАП и ГДБОП срещу престъпната схема за източване на ДДС, от която изскочи името на Джейхан Ибрямов и счита ли за законосъобразно и морално депутат да кара джип, закупен с престъпни средства?

Наясно ли са от ЕК, че други двама от предводителите на отцепниците в ДПС – Джевдет Чакъров и Рамадан Аталай са основни играчи в енергетиката и транспорта през синовете си, макар официално да се води, че нямат какъвто и да било бизнес? 

Как се отнася Европейската комисия към разследването, стартирано от европейската прокуратура срещу евродепутата Илхан Кючюк за неправомерно източване на няколко милиона европари през схема със сътрудници, които едновременна са били и партийни функционери? Според ЕК и това разследване ли „подкопава принципите на правовата държава и устоите на демокрацията“? 

И не на последно място – не счита ли ЕК, че хора, уличени в престъпни деяния, нямат право да използват демокрацията и принципите й като параван, защото самите те са опасност за същата тази демокрация?

А именно това се опитват да направят Кючюк и компания – да се прикрият за пореден път зад чуждия гръб – в случая на Брюксел, за да продължат да паразитират на гърба на обществото.