Трябваше да се попитаме какво следва от тук нататък и дали с този избор, който направиха тези 125 народни представители избраха да пратят България напред в бъдещето или да я върнат в миналото и да лишат голяма част от българския народ.Това каза началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова пред bTV по повод гласуваната по-рано днес оставка на Никола Минчев.

"Част от бизнеса и българския народ ще бъдат оставени намира - ще прекарват наркотици и плодове с пестициди. Това, което беше постигнато, ще бъде отменено. "Лукойл" ще спре пак да плаща данъци. Не бих се изненадала, ако бъде възстановено спецправосъдието", обясни тя.

"Коалицията имаше трудни отношение, особено между ПП и ИТН. Когато не стане тяхното и се вкара контрол, тогава бе разкрито, че не става въпрос за особеност в характера, а целите, с които се влиза в тази коалиция", каза още Бориславова. 

"Договорите и поръчките са били дадени на Прокуратурата, но ние нямаме прокуратура, която разследва истинските престъпници. Кое е законно и незаконно, стъпва на експертно мнение. Трябва да се отбележи, че проблемът не е в конкретна личност, а в модела на поведение. Това е точно този модел, който е готов на всякакви безпринципни формирования, за да се усвояват големи ресурси. Това, което се случи в зала, беше преврат", заключи тя.

"Искам да попитам дали ДПС са доволни, че гласуват заедно с "Възраждане". И да попитам "Възраждане" доволни ли са, че договарят гласуване с ГЕРБ и ДПС. Има снимки, които показват точно това. Договарят нещо. Имаме една нова коалиция, която иска да спре промяната и да върне стария модел и превръща присъствието си в НС оцеляване на всяка цена. Не се коалирахме с лица, които протягаха ръка, но знаехме кой седи зад тях. От всички страни в залата имаше заходи. Затова Петков трябваше да каже, че няма да се правят безпринципни коалиции на всяка цена. Това е процес, който ще отнеме време, докато завършим, но вече е в ход", сподели шефката на кабинета на Петков. 

"Както г-жа Генчовска потвърди, темата Северна Македония е оставена на външно министерство, за да се пресекат опитите, че Петков върши нещо самосиндикално. Струва ми се, че това е поредния опит да се изопачава това, което се случва. Премиерът от месеци наред иска да се свика КСНС, приехме решение на МС да не получаваме нищо, преди да е решено от НС. Генчовска се похвали, че има напредък в отношенията със Северна Македония и бих се изненадала, ако се отрече приносът на Петков. Доколкото съм информирана, във вчерашните обсъждания е имало предложение, с което Европа се е приближила до това да възприеме българската позиция. Каквото и да дойде от Европа към нас, първо ще мине през НС", обясни Бориславова. 

Тя заяви, че Петков ще направи нужното, за да не се ходи отново на избори. 

"Ние няма да правим коалиции на всяка цена и оставането във властта не ултимативно желание. Днес беше показателен ден коя е новата управляваща коалиция. Струва ми се, че вотът на българина обаче не подкрепя тази коалиция. Това беше вот срещу мнозинството, което се оформи в зала", каза тя. 

"Не ни е страх от избори, защото вотът на българите беше против сегашната коалиция. ГЕРБ, заедно с ДПС, не е моделът зад когото заставаме и ще продължим с борбата срещу този модел. Открихме твърде много фронтове срещу статуквото и те се борят като обезверели.