На приказки всички са много ербап, но нека да видим делата. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на АБВ Константин Проданов по повод обявените намерения на правителството за повишаване на доходите.
Явно на изборите сме спечелили битката за умовете, след като днес финансовият министър Горанов каза, че основната причина за демографската криза са ниските доходи.

Дано да има дела в тази посока, заяви Проданов. Хубаво е да се раздаде някой и друг лев в началото на мандата, но големият проблем, е че нашата икономика не произвежда нищо, липсват инвеститори. Вместо да инвестира поредният милиард в саниране, например да се инвестира във високи технологии, да се създадат условия за бизнеса, особено в по-малките населени места. Ако продължаваме да мамим инвеститорите само с евтината работна ръка и с ниските данъци, те просто няма да дойдат.

Има редица сектори като енергетиката, които бихме могли да развиваме. Купихме си ядрен реактор, който скоро ще стане музеен експонат, а в програмата на правителството няма нито дума за развитие на ядрената енергетика. Също така с няколко стотици милиона държавата може да изкупи обратно ЧЕЗ, коментира лидерът на АБВ.

Проданов обяви още, че АБВ са против мажоритарна система във вида, в който се предлага. Такова животно няма никъде в Европа, има го само в Африка. Ние защитаваме тезата, че трябва да бъде въведена смесена система, каквато е в Германия – да се гласува и пропорционално, и за личности.