От ДРОМ разпространиха днес изявление по повод изказването на евродепутата Ангел Джамбазки по bTV, който коментира казуса с 13-годишната майка от Сливен.

Ето какво се казва в обръщението до медиите:

Уважаеми колеги, силно сме притеснени от факта, че  в последно време обществено-политически личности, депутати и евродепутати както от парламентарната трибуна, така и чрез медиите, насаждат расова омраза и дискриминират ромската общност, чрез тяхното поведение и изказване.

Ние от ПП"ДРОМ" се противопоставяме срещу такъв вид поведение от политици, които би трябвало да бъдат за пример в обществото за спазването на Конституцията и Законите на страната.

Считаме за недопустимо в Европейска България този вид поведение да бъде толелирано и да остава безнаказано, защото ако то продължи по този начин това би довело до създаване на предпоставки за силно влияние у подрастващото поколение с негативно отношение към ромската общност, като това би водело към разединяване на нашата нация каквато по закон и Конституция всички сме равни, без значение етническият ни произход.

И по-конкретно във връзка с вчерашното изказване на Г-н Ангел Джамбазки евродепутат в предаването "Лице в лице"по БТВ, считаме, че неговото изказване и поведение беше недопустимо грубо, дискриминационно и расистко, спрямо ромската общност. Искаме да напомним, че подобно поведение е в нарушение на чл.162 от Наказателния кодекс, който гласи следното:
 
Който чрез слово, печат или други средства за масово осведомяване, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.
 
Ние от ПП"ДРОМ" заявяваме, че отсега нататък всяко едно подобно поведение, особено от обществено-политически личности, с което се насажда дискриминация и омраза в обществото ни, ние ще сезираме компетентните органи и ще поискаме намесата на Главния прокурор на РБ, за да се знае, че Законът в нашата страна е над всичко, над личните политически цели и пристрастия, като разчитаме, че с прилагането на цялата строгост на Закона да бъде стопирана практиката да се всява расова омраза в обществото ни.