Украйна е във война заради агресията, която бе проявена от Путин и Русия. Дмитро Кулеба правилно съобщи, че Украйна е дала на държавите от НАТО списък с набор от необходими неща за спиране на агресора. Този списък започва със самолети и завършва с бронежилетки и каски.

Ние трябва да преценим дали е нормално всички останали държави от НАТО да са дали военна помощ, за да спрат агресора, България и Унгария само да не са, заяви пред България Он Ер депутатът от ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Той повдигна и темата какво е щяло да стане, ако през ВСВ САЩ бяха дали само хуманитарна помощ - каква е щяла да бъде съдбата на Европа и докъде е щял да стигне Хитлер.

Христов е категоричен - агресорът може да бъде възпрян с оръжия.

"Имаме муниции, снаряди, патрони - неща, които произвеждаме и можем да предоставим. Това са отбранителни военни съоръжения и запаси. Агресорът, ако не бъде възпрян, не се знае докъде ще стигне", уточни той.

По думите му България няма да бъде "харесана" от Путин, тъй като страната ни е в графа "врагове" заради членството ѝ в НАТО. И добави, че по този начин ставаме несигурен партньор на Алианса.

Изпращането на въоръжение за Украйна ще покаже дали България се е отърсила от миналото си, както и дали е избрала цивилизационния избор и го следва.

Христов коментира и инфлацията у нас и икономическите мерки на властта.

"Виждам хаотични мерки на едни объркани хора, които нямат ясна програма и визия по какъв начин да овладеят инфлацията. Намаляването на ДДС-то няма да доведе до понижаване на цените", каза той.

Според него по този начин се опитваме да правим социална политика през данъчна. Той изтъкна, че в България има хора, които живеят тежко и трябва да бъдат идентифицирани и подпомогнати.

"Смисъл за намаляване на ДДС-то има по отношение на регулируемите цени. Това са водоснабдяването, електроснабдяването, лекарствата и др. Иначе е абсурдно и грешно", посочи Христов.

Инфлацията бе напомпана през цените на електроенергията - в момента тя върви с галопираща скорост и положението е много тревожно, добави той.

Запитан дали в момента е разумно държавата да тегли заеми, той изтъкна: "Расте с голяма скорост дългът на България. Изпускаме Еврозоната. Има критерий на Маастрихт и по отношение на инфлацията и БВП. Изпълняването на критериите става за години".

За темата с РСМ Христов отсече, че ако премиерът Кирил Петков е обещал да вдигне ветото - без да бъдат изпълнени договорките между Скопие и София, това ще бъде огромна грешка и национално предателство.