Страхувам се от непредвидими обстоятелства, които биха могли да възникнат по време на българското председателство на Европейския съвет. Това сподели ресорният министър Лиляна Павлова.
"Това, което трябваше като минимум да подготвим, сме го направили. За мен е важно да няма терористични атаки, проблеми със сигурността”, добави тя пред Нова телевизия.

„Трябва да се възползваме от индиректните ползи, първо, да покажем, че сме добър балансьор. Ще ни се даде шанс да променим имиджа на България.Обвинявани сме в непрозрачност и корупция. Сега е моментът да покажем, че сме направили много. И те могат да бъдат видени и усетени”, заяви тя.

„Не умеем да се презентираме. 50% на свършената работа е да я представиш качествено. Свършили сме много, но не го презентираме качествено”, каза още Павлова.  

Българското председателство ще е по време на горещи европейски дебати, смята министърът. А що се отнася за протестите в страната, тя заяви, че те не са изненада, защото са нещо естествено за едно европейско общество. "Дали ще е вот на недоверие, или протест – демокрацията е нещо, което предполага това. Смятам, че по повечето от темите може да се намери решение с диалог. 

 Лиляна Павлова успокои всички столичани, че българското председателство на Европейския съвет по никакъв начин няма да затрудни придвижването им в центъра на града. „Няма да има задръствания в София. Първата среща, която е на 12 януари в НДК, ще касае само районът около сградата. Единственият период от 2 дни, в който ще има затваряния и по-скоро ограничен достъп, е на 17 май, когато е срещата на върха на държавните глави. През останалото време градът ще продължи своята нормална дейност.