Механичните и безпринципни коалиции като последната, в която единственото общо бе омразата към някого, очевидно не успяват да свършат нищо. Това заяви за NOVA зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той коментира и последния виц за Борисов, който гласи, че на предизборен митинг той е казал: "Ако се върнем на власт, ще върнем и кралицата". 

Водещата Лора Крумова му го разказа с усмивка на уста, но той с изключително сериозна физиономия я попари и отвърна: "Не е много смешен вицът. Има закачка все едно сме обещали предизборно нещо, което не може да се случи".

"Цените на суровия петрол не са толкова високи, но цените на колонките са. Това трябва да има някакво обяснение. Откакто правителството си замина, цените взеха рязко да падат с 20-30 ст. Нещо нередно е имало", добави той.

"Цените на горивата у нас винаги са чувствителна тема. Водачи са протестирали при цени 2.40-2.50 лв и излиза, че цени 3.40-3.50 лв не са проблем. Цените на бензина се влияят от цената на суровия петрол и от свободната конкуренция на пазара, ако тя е свободна", изтъкна Дончев.

"В изготвянето на плана за възстановяване на ГЕРБ работи голям екип и аз координирах работата им. България е в политическа криза, която е най-страшната. Тя поражда неспособност напоследък правителството да се справи с другите кризи като цените на горивата и газа. Има и инфлационна криза, която всеки българин усеща с джоба си", каза той.

"По последни данни ръстът на БВП ще е значително по-нисък от заложения в бюджета. Ще е два пъти по-нисък вероятно. Драстично е влошена средата за сигурност след руската инвазия", уточни политикът.

"Ние ще разчитаме на европейско финансиране, с които може да се покрият инвестиционни разходи. България трябва да инвестира в публична инфраструктура, от което зависи икономическото развитие и качество на живот на българите", каза той.

"Дефектът е, че като че ли ако някой се събере и гушне с някого, правейки коалиция, свършват проблемите. Ами не, те тогава започват. Механичните и безпринципни коалиции като последната, в която единственото общо бе омразата към някого, очевидно не успяват да свършат нищо", заяви Дончев.

"От гледна точка на ценности и позициониране имаме сходство с ДБ без значение острата политическа риторика между нас и тях. С ПП, като изключим всичко друго, относно част от гласуванията в зала имаме нещо общо", уточни той.

"Партньорство с ДПС би било неприемливо за нашите избиратели. Около 1200 пъти съм казал, че не мисля, че може да се коалираме с тях, макар да имаме общи идеологии", каза той.

"Ние превърнахме политиката в дълги протяжни обяснения кой кого не харесва. Добре, почва се от там, но после трябва да се направи и нещо друго, изтъкна той", добави Дончев.

На въпрос ще бъде ли кандидатиран Борисов за премиер, ако ГЕРБ спечели изборите, той отвърна: "Звучи нелепо да се оттегли Бойко Борисов, за да ми се усмихне един Петков. В годините сме давали знаци, че са възможни всякакви варианти. Приемете, че са възможни различни варианти, взависимост от обстоятелствата".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук