„Можеше да е комично, ако не беше в нашия парламент. Призиви за насилие в нашия парламент са недопустими. Те показват изключително проблемна политическа култура, която започна да се развива“, това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по повод двата големи скандала, избухнали в Народното събрание (НС) тази седмица.

БЛИЦ припомня, че първоначално имаше масов бой в НС, а след това депутатът-рапър от „Продължаваме промяната“ (ПП) Христо Петров – Ицо Хазарта показа среден пръст.

По думите на Лорер по същия начин, по който не трябва да има призиви за насилие, не трябва да има и жестове като този на Ицо Хазарта.

„Всеки от партньорите от коалицията се бори за представителство. Всеки път, когато в България има преломен момент, всеки от коалицията се бори за гласовете на избирателите си.

Призовавам „Има такъв народ“ (ИТН) да не превръщат всяка една от темите в политически заложник, а да се фокусираме“, допълни той в сутрешния блок на bTV.

„Само България от целия Европейски съюз (ЕС) настани украинските бежанци в хотели. Подходихме изключително хуманно, а сега украинските бежанци у нас започват да живеят по същите мерки, които са в Европа.

Третираме ги точно така, както се третират в ЕС“, каза Лорер.

Той обаче изненадващо заговори и за руски бежанци у нас: „Ние очакваме, че влошаващата се икономическата ситуация в Русия ще предизвика наплив от икономически бежанци от Русия. 

Ще излязат първо най-богатите. Сега ние ще гледаме как можем да ги привлечем тук.

Очакванията се, че ще имаме няколко хиляди квалифицирани руснаци у нас през следващите седмици“.