Това, което се случва в транспортния бранш има две страни, от една страна трябва да постигнем разбирателство. От друга страна българското правителство не може да приема извиване на ръце. Това заяви в сутрешния блок на bTV министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по повод протестите на превозвачите.

„Диалог се е водил и ще  се води, но с цивилизовани средства, не със записване на срещи“, каза той.

„Когато някой иска преференциално намаляване на ТОЛ такси, това е извиване на ръце“, заяви министърът.

„Някои от тях избраха този начин на действие, но други от тях са готови да продължат да преговарят с правителството“, добави той.

„Да си го кажем направо, има много сериозна инфлация, породена от инвазията на Путин в Украйна. Основно движена от инфлация на енергоносителите“, обясни Лорер. Той посочи, че управляващите работят денонощно по антиинфлационния пакет. В него са заложени 15,5-2 млрд. лв. в подкрепа на икономиката.

Лорер обяви, че освен за пенсионери, се помощи и за дете, т.е. за родители.

„И Кирил Петков, и Асен Василев, всички работят за едно – по-добра цена на газа за българската икономика. Това, което чух от премиера днес, е че се говори именно за американски газ, който ще бъде под текущата цена на „Газпром“, обясни министърът.

„Вече работи мярката за т.нар. енергийна ефективност. Юли месец тръгва следващата – технологична модернизация. Програмата за кредитиране и то необезпечено, т.е. компании, които не могат изобщо да вземат кредит, сега ще могат да вземат кредит, за да могат да оперират“, каза той по отношение на грантовата система за подпомагане на икономиката.

"Нашата заявка за 4 години стои. Изборите са нещо, което никой в момента не желае", каза той в отговор на въпрос колко ще издържи настоящото правителство. 

Той призова всички да се държат отговорно към датата 1 януари 2024 - датата на приемане на евро. По думите му, всички трябва да загърбят различията си и да работят това да се случи. "Датата и самият план са вече приети в основната си част и не подлежат на обсъждане и промени", обясни министърът. 

Лорер каза още, че "дълбоко вярва", че ЕС ще направи изключение за България за покриване на критериите за еврото заради настоящата ситуация - войната в Украйна. "България ще е готова за еврото и всяко говорене само създава напрежение", заяви Лорер.

"За да може българската икономика да расте, дори в условията на криза, е необходимо българското правителство да инвестира в нея. Ако ние се стиснем, затворим портмонето, тогава няма да има растеж", обясни министърът. 

По думите му, Министерството на финансите прогнозира, че догодина дългът ще стигне до 25-26% от БВП. 

Лорер каза още, че според думите на Володимир Зеленски, помощта, която България ще окаже на Украйна, е достатъчна. "Ако Украйна поиска друг вид помощ, със сигурност това ще бъде обсъдена", добави той. 

Лорер каза още, че не вижда в действията на Русия приятелски акт, визирайки обявяването на България за неприятелска държава, спирането на газа за България, което води до затруднения за българската икономика. 

"България не е бедна в много отношения. На нас ни се казва, че сме бедни. Ако ние открием истинските богатства - минералните извори, слънцето, вятъра, ако построим завод за батерии или  нещо друго, ще открием, че не сме бедни", коментира министърът. 

Той коментира и отношенията между Румен Радев и "Продължаваме промяната". По думите му, Румен Радев е създал служебното правителство с участието на Кирил Петков и Асен Василев, "оттам нататък нашите политически пътища са съвършено различни". "Единствената причина е да създадем ние тримата "Продължаваме промяната" е, че вярваме, че можем да създадем истинска промяна", заяви Лорер. 

"Въпросът, който трябва да ни обедини и ще ни тласне напред, е въпросът за правовата държава. Ако той бъде решен, България наистина ще разцъфне", смята той.

По отношение на Северна Македония той заяви: "Украйна е пример за това какво се случва с една страна, когато има политически вакуум. Ние не искаме нашата съседка да изпадне в политически вакуум. Всички политици знаят, че в Северна Македония има влияние както на Русия, така и на други страни. Българският интерес в Северна Македония е много ясен. Българското присъствие там, македонските българи там трябва да се чувстват защитени, да се чувстват равнопоставени с другите основополагащи народи", заяви той. 

Лорер каза, че българското искане е да се гарантира промяната на македонската конституция като стъпки за присъединяване към ЕС.