Държавата до този момент се справя в рамките на ресурсите, с които разполага. Отговорихме на предизвикателствата от ковид кризата, както и на всички преди войната. Гласувахме милиарди помощи, наложихме мораториум. Правителството работи като един отбор. Това каза министърът на иновациите Даниел Лорер в "Лице в лице" по bTV.

"Това, което се случи обаче, войната в Украйна поставя цяла Европа пред изпитание. Тук е ключовият момент за България. Ние трябва да бъдем в единна позиция със западните ни партньори и Европейския съюз", каза още той. 

"Хората трябва да са на топло и бизнесът да продължи да работи. Трябва да има компенсации. Друг важен въпрос е защо България е в такава тежка зависимост от газа на Русия. Имахме шанс да имаме азерски газ, газопроводи на юг, къде е всичко това? Защо го няма?

Бившите управляващи ги няма, но щетата за икономиката ни ще бъде дълготрайна. Тези проекти са толкова забатачени, че няма как да се случат за няколко месеца. Хубаво е да се подчертае, че предишното правителство изпълни за ударно време Турски поток. Виждаме двойна стратегия. Един път да се изгради Турски поток, но да няма алтернатива за България толкова време", допълни Лорер. 

"Нашата политика да подпомагаме бизнесът ще продължи. Бюджетът е стабилен и лятото е предвидена актуализация. Трябва да видим колко са стабилни цените нагоре, за да определим актуализацията", каза министърът на иновациите. 

"Прекарах уикенда във Варна, където работи най-интензивно центърът за настаняване на бежанци. Всички работят обединено да посрещнем бежанците. Имаме планини от дарения и това беше много стоплящо - да видим, че българското общество може да откликне за толкова малко време с такива дарения", обясни още Лорер. 

Според него разплащането с рубли ще удари само Русия. 

"Ако тези санкции продължат с този интензитет ще върнат руската икономика в 80-те години на миналия век. Над 200 компании излязоха от Русия и тя ще изгуби възможността си да добива нефт.

Тя няма да може да се върне на тези нива. Мораториума по плащане на външен дълг в рубли означава, че Русия ще фалира. Това ще повлече национализация на множество компании. Липсата на западни коли, кока-кола или "Икеа" ни връща в 80-те години.

Основният оборот на България за Русия е внос. Цяла Европа ще бъде заинтересована да остави някакъв механизъм за разплащане", каза той. 

"Това, което аз допускам е, че когато войната свърши ще имаме План за възстановяване и устойчивост. Българският план се дискутира между министерство на финансите и Европа и очакваме първото разплащане да пристигне края на лятото. Политическата нестабилност е това, което тласкаше плана между България и Европа", разкри той. 

По думите на Лорер руските туристи отдавна не са съществени за българския туристически пазар. И, ако войната продължи, ние ще видим голяма вълна от руски бежанци, които ще искат да дойдат в България, по-специално онези, които имат свои имоти тук.