Повече от седмица националните медии упорито ни занимаваха с това, дали Промяната и Демократична България ще се явяват заедно на избори. Класическа операция по изместване на обществото внимание от болезните теми към напълно безсмислени и треторазрядни въпроси.

Това написа в профила си политикът от ВМРО Карлос Контрера. Ето какво още споделя патриотът в социалната мрежа:

"Темата очевидно вълна по-скоро върхушката на ДБ, много по-малко върхушката на Промяната, а на редовия избирател малко му дреме сега ще се спазарят ли за общо явяване или не. Поне лъсна цялата безпринципност на т.нар. протестърски партии.

Разговор не по общи теми, в детайли, а пазарлък по социологически данни дали ще набутат двама депутати повече общо или не... Самите "дълбочинни социологически проучвания" така и не видяха бял свят... Защо ли?

Няма вече публични преговори, онлайн излъчвания, програми, дебати... Свърши тая. Вчера Владислав Панев от Зелено движение (съпредседател на ДБ) се гъна по една от телевизиите следобеда като мокра връв, бягайки от отговора защо Асен Василев и Кирил Петков не ги искат.

Даже стигна до там да заяви, че трябвало да се фокусират върху изправянето на държавата. Чудо - че нали до вчера промяната и ДБ управляваха държавата, нали всичко беше успешно, точно, държавата цъфтеше? Без да иска Панев призна, че са сринали държавата, защото за да я изправяш на крака, трябва да е паднала...

Огромната драма, всъщност, е че ДБ се разпада. Промяната им открадна идеите, платформата, вкара голяма доза ляв популизъм към тях, с което им открадна и избирателите на ДБ.

Става все по-вероятно Демократична България да не успее да прехвърли бариерата, защото избирателите им преливат към Промяната. И тук въпросът е защо да гласуваш за ДБ, които я вземат 5%, я не, като можеш да гласуваш за същата платформа, която ще вземе двуцифрен процент и ще има повече депутати?

Затова Христо Иванов драпа от седмици за обединение. Или се е усетил, или са му подсказали очевидното - партията на Кирил Петков и Асен Василев ги изсмуква електорално. Интересно е дали зелените няма да напуснат кораба в 12 без 5 и да се влеят и те в Промяната.

Това се коментираше още докато Сандов и Белев минситерстваха в МОСВ. В заверата Христо Иванов-Атанасов-Панев тлее и другият проблем - за листите, защото този път избираеми места за всички групичката няма да има, което ще лиши досегашните представители на ДБ от депутатски места. Каква драма ще настане тогава, какъв цирк...

Ако забелязвате Промяната са много пестеливи в този разговор за обединението и отговарят бланкетно, което е знак за тупане на топката. А и за тях е по-добре публично да се бабува по въпроса за общо явяване с ДБ, отколкото да им се задават въпросите за управленските им провали, за хаоса, който натвориха в държавата и за далаверите им.

Умно, би казал някой, но не и в интерес на гражданите казвам аз. Безспорно Четворната коалиция загроби държавата, като основна вина за това имат именно Промяната с всичките им хаотични действие и глупости. И тях ги очакват изненади, но затова по-нататък..."