Енергийната криза, като основна тема пред България и Европа беше най-следена през последната година. Оказа се, че това ще бъде и темата около която ще се дискутира по време на служебния кабинет и в предизборната кампания.

Темата коментираха енергийните експерти Еленко Божков и Иван Хиновски по БНТ.

Божков донесе в студиото писмото, изпратено от "Булгаргаз" до Българския енергиен холдинг, което по-рано от днес представиха и ГЕРБ на пресконференцията си.

Министър на Петков се изпусна за евентуална издънка с митичните 7 US танкера газ

"С това писмо се изобличават всичките лъжи на министър-председателя и на Александър Николов. Писмото показва как в 11 без 5, когато президентът казва, че правителството оставя страната в енергиен хаос, те направиха заседание и то с протоколно решение, на което приеха условия, които са направо заробващи."

Божков заяви, че договорените количества ще се продават със 119% над референтната цена, което означава 11.57 долара на мегаватчас. Същото количество от "Газпром" ще е с около 33% по-евтино, коментира той.

Според Иван Хиновски не са сметнати нито времето, нито разходите за регазификация и пренос през гръцкия конектор, което ще оскъпи газа с около 50%.

"Булгаргаз казва, че до края на годината доставки до Ревитуза няма възможност, за Турция не е сигурно заради отношенията. 27 юли Булгаргаз сезира министъра за проблемите. Какво може да направи министърът за това време? Това декларативно показва, че Николов залага мини на следващите министри и на следващия кабинет. В това писмо пише, че основният проблем е капацитетът на регазификация на Ревитуза и възможността да достъп до нашата режа. Не се предвижда влизане в действие на връзката Комотини - Стара Загора", заяви той.

По думите на двамата, от гръцка страна има сигнали за редица проблеми с интерконектора и оценката на гръцкия регулатор е, че до три месеца няма как да бъде издаден Акт 16.

Божков и Хиновски подчертаха още, че договорените количества втечнен газ няма да стигнат за потреблението през зимата

"С тези 7 танкера ще имаме полупарно и полуиндустрия. Явяват се и други проблеми като това, че Европа иска да си намали потреблението", заяви Иван Хиновски.