Интересно и нетрадиционно слово изнесе пред конгреса на Реформаторския блок вчера лидерът на СДС Божидар Лукарски, пише "Стандарт".  
"Благодаря и на колегите, които сега физически са зад мен, но психологически са били винаги рамо до рамо с мен през последните три години. И днес са зад мен и се надявам така да бъде много години занапред. Искам да благодаря лично на всеки един от тях: На Меги, за това, че ме научи на уважение и ми показа как човек може да се научи да прави компромиси. За това, че се лиши от важен партиен кадър в името на семейното щастие на своя коалиционен партньор. (Съпругата на лидера на СДС - Ива Йорданова-Лукарски, бе член на ръководството на ДБГ, но се оттегли от политиката в името на неговата кариера. На вчерашния конгрес тя беше в публиката - бел. ред.).

На Найден, за това, че ме научи винаги да търся общото. На Ники Ненчев, че ми показа какво е винаги да имаш ценности, които не са от вчера. На всички колеги от НПСД, които ми показаха как тези ценности се отстояват. На Пепи Москов, че ми обясни смисъла от използването на чуждиците, и на доц. Великов, който ми показа, че всички чуждици имат българско значение. И не на последно място, искам да благодаря на всички колеги от СДС, заради това, че през тези години ме подкрепяха в прокарването и последователното отстояване на трудната коалиционна политика в Реформаторския блок", каза почти на един дъх Лукарски.

Той не пропусна болната тема за десните - разделението. "Знам, че много неща не се случиха точно така, както ги искахме, че времето не стигна, за да изпълним реформаторските си ангажименти напълно. Последните социологически проучвания показват, че 37 процента от хората искат десноцентристка коалиция след предсрочните избори, а с 10 процента по-малко искат да ги управляват леви партии. Тези резултати разбиват мита за надигащата се лява вълна в България. И ни натоварват с още по-голяма отговорност", завърши Лукарски.

Преди него думата взе и Петър МОсков от ДСБ. "Умореният от парадигми българин, в дилемата между Кончита Вурст и Алла Пугачова, избира Алла Пугачова. Не бива да допускаме най-важната идея, европейската, да бъде загубена", заяви Петър Москов на първия конгрес на Реформаторския блок. Той призова тя да бъде защитавана през завръщане към европейските, консервативни ценности. Затова Москов направи заявка РБ да завие още по-надясно, към "дясна, консервативна алтернатива" и да скъса със социално-либералните заблуди на прехода, "защото ние не можем да приемем, че едно общество има устойчивост, когато едни граждани могат да имат само права".