Искам да кажа, че това беше много новаторско. Видях, че и колегите от ГЕРБ са попитали след нас своите членове с кого биха искали да се коалират. Това заяви в ефира на bTV лидерът на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски.
"Това е в духа на старите традиции на СДС. Близо 92% искат да бъдем в РБ, а 8% коалиция, която е извън формат в РБ", сподели той. 

"Нашето решение е да искаме широка дясна коалиция. Стига вече сме се делили. Идеята е да водим разговори с всички колеги в център дясно, включително и с ДСБ, разбира се във формат, какъвто е РБ", каза Лукарски.

"Седесарите искат и с Кунева и с Радан Кънев. Ние искаме да сме обединители", отсече министърът в оставка.

"Моята политика я виждаме отразена в националния съвет. Днес имаше изказвания, които показаха, че не искат разделение. За мнението на Любен Петров мога да кажа, че е като буря в чаша вода. Ако беше позиция на софийската организация, защо ще му гласуват оставката, а дори те ще му я искат от началото на декември. Спирам да се занимавам повече с тази тема. Днес се видя колко поддръжници има волът и колко телето", добави той.

"Има си контактна група, която е готова и е заявила инициативи за връщането на ДСБ в РБ. Как колегите от ДСБ ще реагират, не знам,ще видим. Не искаме да разделяме дясното", заяви Лукарски.

"Бихме преговаряли и с партията на Христо Иванов, но с условности. Той заяви преди време, че България не е била нито ляво, нито дясно. Хайде да разбере първо той къде е. Срещу корупцията едва ли ще има партия, която да не се бори. Не знам някой да е против съдебната реформа", отсече министърът. 

Лукарски обясни, че съдебната реформа е предимно в гражданското правораздаване, а не в прокуратурата. Според него мнението на Христо Иванов, че проблемът е в Цацаров, е крайно невярно. "Имам контакти с много инвеститори и знам, че нещата се коренят не в прокуратурата и работата й, а в бавните дела", добави той.

"ГЕРБ е единственият и основен възможен партньор за коалиция в правителство", каза Лукарски. Според него в европейски план дълго време на власт ще са коалициите. "Госпожа Меркел например е правила много по-големи компромиси заради партньорите си, отколкото господин Борисов", завърши той.