„Има много въпроси, които са договорени, но докато всичко не е договорено, значи нищо не е договорено. Защото ще има един договор, в който всичко трябва да е договорено”.  Това коментира по темата Брекзит В предаването „Денят на живо” Канал 3 бившият зам.-министър на външните работи, посланик във Великобритания и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков

„Повечето въпроси са изяснени – като статутът на чуждите граждани и икономическите взаимоотношения. Остава въпросът за Европейския съд и въпросът за границата между Реп. Ирландия и Сев. Ирландия”, обясни Кючуков относно преговорите.

„29 март е датата, която според Лисабонския договор Великобритания трябва да напусне ЕС. Това е датата на напускането, датата на която трябва да се изяснени всички механизми и трябва да бъде сключено споразумението. Оттам нататък има няколко преходни периода. Реално обаче споразумението трябва да бъде приключено в средата на следващия месец. Защото после трябва всички страни да ратифицират договори. А има някои страни, в които няколко парламента трябва да го ратифицират”, каза той.

Какво обаче ще се случи, ако не се стигне до споразумение между Великобритания и ЕС.

„Възможността да има Брекзит без договор... – никой няма представа как ще се осъществи. Защото това са стотици правни норми, които не е ясно как ще продължат да функционират. Втората възможност е за удължаване на преговорния период, който отново трябва да бъде одобрен от всички страни-членки и това отново ще бъде доста трудно”, каза още Кючуков и обясни, че едва ли е възможно да се чака новата Европейска комисия.

Относно проблемната граница между Република Ирландия и Северна Ирландия той поясни:

„Първият проблем е как да няма граница, където трябва да има. Защото, когато Великобритания напусне ЕС, трябва да се появят граници, които трябва да регулират движението – движението на стоки, движението на хора и т.н. Единственото решение да няма граница е Великобритания да бъде тип Норвегия и да стане част от търговско споразумение. При това положение обаче Великобритания трябва да се съобрази с всички правила на ЕС, а освен това трябва и да си плаща за това, както прави и Норвегия”, поясни дипломатът.

Той поясни, че наличието на границата ще доведе до сътресения в Северна Ирландия, тъй като страната е поставила условие за Брекзит е именно да няма граница. Именно северноирландската партия крепи правителството на Тереза Мей. Може дори да се стигне до „екзотичен” вариант да има вътрешна граница между Северна Ирландия и Обединеното кралство само за да не се налага да има граница между Сев. Ирландия и Реп. Ирландия – това обаче означава откъсване от Обединенето кралство.

„Проблемът със Сев. Ирландия продължава да бъде ключов и докато той не бъде решен, няма да има споразумение”, категоричен е Кючуков.

„Като че ли преговорите се водят не толкова между Брюксел и Лондон. А в рамките вътре на Консервативната партия в Лондон. Защото именно там са големите различия. Неслучайно Борис Джонсън, който е привърженик на твърд Брекзит така критикуваше Тереза Мей. И ако тя стигне до договорка, ще бчъде критикувана за това какво споразумение е постигнала. Ако ли не – защо не е постигнала споразумение”, добави Любомир Кючуков.

Той коментира и поканата на президента Румен Радев  към кралица Елизабет II или член на кралското семйство да посети България догодина.

„Не е изключена подобна визита от гледна точка на това, че България и Румъния са единствените страни в Европа, които кралицата не е посещавала. От друга страна в последно време визитите ѝ са ограничени. По протокол посещава по една-две страни на година, а и програмата ѝ е планирана за години напред”, добави бившият посланик в Лондон.