Отвъд пикантните подробности, произлизащи от кадрите, на които се вижда как, макар да е семеен и с три дъщери, министър-председателят Кирил Петков опипва по интимните области началника на кабинета си Лена Бориславова, близостта между двамата може да породи сериозни политически последици, простиращи се далеч над личното им пространство, пише "Труд".

Видно от записа, направен от охранителна камера, Лена Бориславова води Кирил Петков в частна квартира, която и двамата изглежда не познават. На Бориславова u отнема известно време, докато отключи входната врата, през което време Петков се забавлява, опипвайки я под кръста с дясната си ръка.

Записът сочи, че любовната квартира се намира в наскоро ремонтирана стара кооперация, каквито има множество в центъра на София, недалеч от ул. „Раковски“. Стълбите на входа са тесни и дори са без парапети.

Кирил Петков оправдал отсъствието си в неделната утрин с интервю за БНР, което обаче се провежда два часа и половина след интимната среща с Лена Бориславова

 

От съществено значение се оказват датата и часът, в който е направен записът - 08.33 часа сутринта на 20 юни 2021 г. Пада се в неделя. Време, което се предполага, че баща и съпруг отделя за семейството и най-близките си, особено, ако си бил зает през останалото време от седмицата.

Към момента, в който Кирил Петков и Лена Бориславова интимничат, той е служебен министър на икономиката в правителството на Румен Радев. По всичко изглежда, Петков е посочил именно служебен ангажимент, за да може да излезе в ранното неделно утро от семейния си дом на софийската ул. „Шишман“ и да се отдаде на забавление с напористата адвокатка Бориславова.

Два часа и половина след като Лена и Кирил са заснети да интимничат, служебният министър на икономиката отново е сниман, този път в студиото на седмичното обзорно предаване на програма „Хоризонт“ на БНР -„Неделя 150“.

В сградата на радиото на бул. „Драган Цанков“ 4 Кирил Петков дава пространно интервю, за което от пикантния запис се установява, че не се е готвил нито в Министерство на икономиката, нито с тогавашните си ПР-сътрудници, а със своята конкубина в тайна любовна квартира.

В много развити демокрации по света подобен запис щеше да доведе до невиждан публичен скандал, не толкова, защото премиерът изневерява на съпругата си, колкото, че ръководителят на изпълнителната власт и лидер на управляващата партия поставя под съмнение, както действията, които правителството извършва, но така също и тези на управляващото мнозинство.

Два дни преди в публичното пространство да се появи пикантният запис, Кирил Петков еднолично обяви кой трябва да е следващият председател на Антикорупционната комисия, в случая - вътрешният министър Бойко Рашков, както и че „Продължаваме промяната“ държи на скоростното приемане на реформа в специалния закон за противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси.

Само че от петък насам, Кирил Петков и особено Лена Бориславова би следвало да са обект на проверка от същата тази Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно имущество, която искат да поставят под личен контрол.

13 690 лв. заплата за Лена Бориславова от държавната ББР с принципал Кирил Петков

Десет дни след като я опипва, назначените от Кирил Петков директори на държавната Българска банка за развитие - Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев, подписват договор за правно обслужване с адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“. В договора изрично се посочва, че на месец ББР, принципал на която е именно Кирил Петков като служебен икономически министър, дължи възнаграждение на адвокат Лена Бориславова (името u изрично е посочено) в размер на 13 690 лв. С оглед на това, че очевидно между Кирил Петков и Лена Бориславова е налице „конкубинат“*, то е следвало това да бъде декларирано по надлежния ред с оглед установяване наличието на конфликт на интереси. Органът, пред който трябва да бъде декларирано, е именно КПКОНПИ.

Договорът между ББР и адвокатското дружество, по който Лена Бориславова получава заплата в размер, значително по-висока, дори от тази на президента, е прекратен с включването u в предизборната кампания в средата на октомври 2021 г.


От средата на декември 2021 г. и до днес, Лена Бориславова се води началник на политическия кабинет на министър-председателя, като съвместява и длъжността на говорител на правителството. В случая пряк ръководител u се води именно Кирил Петков, с когото очевидно имат отношения, далеч надхвърлящи служебните.

Българският закон и европейският регламент за конфликт на интереси

Българският закон за установяване на конфликт на интереси, но най-вече финансовият регламент на Европейския съюз за конфликт на интереси, недвусмислено предвиждат обстоятелството, че Кирил Петков и Лена Бориславова на практика се намират в съвместно съжителство, което следва да декларират. Нещо, което не е направено, нито по времето, по което Бориславова има договор с ББР, нито докато е част от правителството с премиер любовника ѝ.

По сега действащия закон за конфликт на интереси у нас, ако се установи такъв, то се налага глоба, а получената материална облага се отнема в полза на държавата, отнемат се и възнагражденията за дните, през които е реализиран конфликтът на интереси, а, ако той бъде потвърден и от съд, лицето може да бъде отстранено от длъжност.

Законът и практиката на Върховния административен съд по дела за конфликт на интереси сочат, че не е необходимо да са настъпили последици от конфликта на интереси. За нарушение се приема дори съмнението, че лицето може да не е изпълнявало безпристрастно служебните си задължения.

От това следва, че Кирил Петков и Лена Бориславова изглежда имат лични мотиви, за да бъдат толкова припряни в желанието си скоростно да „реформират“ КПКОНПИ и законовата уредба за конфликт на интереси, за да избегнат възможните санкции. А в конкретния случай, може да се стигне дори до съдебно решение за отстраняването на Лена Бориславова от Министерския съвет. Но дори и без това, то на Бориславова може да u се наложи да възстановява сумите получени в периода, в който е укривала обвързаността си с Кирил Петков.

За периода от миналия месец юли досега грубите сметки сочат, че Бориславова е получила над 100 000 лв., около 50 000 лв. за близо четири месеца по договора с ББР и още толкова за половин година работа в МС. Дори и да се приеме, че заплатата u, като началник на кабинета на премиера и говорител на МС, не следва да се разглежда като хипотетична облага, то не така стои въпросът с парите от държавната банка, където такава определено е налице.

Конкубинският скандал на Лена и Киро несъмнено ще има и една политическа последица - за никаква реформа на КПКОНПИ, нито за избор на нов председател, не може и да става въпрос, докато обект на установяване на конфликт на интереси е премиерът и началника на кабинета му.

Интимният живот на политиците не може да е тайна

Интимният живот на политиците не може да е обект на лично пространство, особено, когато се касае за облагодателстване с публичен финансов ресурс, осигуряване на кариерно израстване и прокарване на лобистки интереси. Заради това, в нормалните демокрации по света за подобен скандал най-малкото, което щеше да последва, е първо, незабавното оттегляне на Лена Бориславова, последвано от публично извинение от Кирил Петков и неговата оставка.

Да, много френски президенти са имали по две семейства и любовници, дори американски президент излъга за любовната си афера със стажантка, но нито един от тези западни политици не е облагодетелствал конкубината си с пари от бюджета. По това Кирил Петков прилича повече на африкански или евразийски политик.