Местната власт в Кърджалийско неглижира присъствието на кандидат-президента Румен Радев при посещението му в града.

Държавният глава пристигна в Кърджали за среща с областния управител Даниел Делчев, след което програмата му предвижда посещение в Регионалния исторически музей в града, пише epicenter.bg.

Нито кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, нито неговите заместници обаче не уважиха визитата на президента. Нещо повече - нито един кмет от ДПС в региона няма да присъства на предизборните срещи на Радев в областта.

Пред сградата на Община Кърджали и Областна администрация държавният глава трябваше да бъде посрещнат с хляб и мед както от Даниел Делчев, така и от зам.-кмет на общината инж. Катя Митовска, заобиколени от момичета в народни носии. Изненадата бе отсъствието на г-жа Митовска.

Това е сериозен знак, който най-важният за ДПС регион дава към Румен Радев. Поведението на местната управа в кърджалийско е отзвук от проблема, който президентът Радев създаде с въпроса към председателя на ДПС Мустафа Карадайъ коя е неговата родина-майка. С този въпрос Радев прекрачи една от главните червени линии на българския преход - етническата толерантност, която в Кърджали е на особена почит и тон за това дава лично кметът на града Хазан Азис.

Йордан Цонев с люта закана към Румен Радев

Атаката, която президентът на републиката поведе срещу Карадайъ беше възприета като лична обида към всички мюсюлмани в България и днес в Кърджали виждаме първите политически последствия от това.

Няма съмнение, че за ДПС поведението на Радев е проява на недопустима конфронтация, събуждане на омраза и опит за насъскване на едни групи в обществото срещу други.

Да не забравяме и думите на Мустафа Карадайъ, изречени от парламентарната трибуна в последния ден на 46-ото Народно събрание: "На този президент искаме да му кажем - с действията си руши държавността и демокрацията и застрашава мира и стабилността в страната и региона. За 5 години не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия. За 5 години не успя да разбере силата на прекия избор и на подкрепата на избирателите".

Вероятно идването на Радев днес в Кърджали е опит да смекчи остротата в отношенията си с ДПС, но местната общност не прие Радев. "Искаме да живеем в мир и съвместност, а не авторитарното управление на Борисов да бъде заменено с едноличното авторитарно управление на Радев", казват в града.

Кметове на ДПС припомнят за акциите на вътрешния министър по време на предишните избори и са категорични: "Акциите са репресии и унижения. Реваншизмът не може да е отговор на авторитаризма. Отговор на авторитаризма е възстановяване на ролята на отделните власти и институции, за което ДПС настоява отдавна".
 
А инж. Хасан Азис винаги е подчертавал, че в България  "трябва да има отговорно институционално говорене". И това в най-висока степен се отнася за държавния глава.
 
По програма Радев утре ще разговаря с кърджалийци, когато ще посети и заводите "Теклас" край село Глухар, както и едно от джебелските предприятия.


"Ситуацията може да се промени по един-единствен начин - когато нашите политически партии осъзнаят, че е необходим диалог и компромис, че трябва общ поглед към бъдещето на България, а не тяснопартийните интереси. Трети път са длъжни да го осъзнаят. При по-предишният парламент нямаше дори желание за парламент, при последния диалогът се случи, но с идеята за правителство на малцинството. С 65 депутата няма как да стане. Сега е време вече за коалиция", това заяви президентът Румен Радев в Кърджали.

В продължение на два парламента има една стагнация - безизходна ситуация, която се повтаряме. Така президентът окачестви ситуацията с третите поредни парламентарни избори у нас в рамките на една година.

Държавният глава изрази надежда, че една нова политическа формация ще донесе до раздвижване, отговори той на въпрос относно очакваната роля на формацията "Продължава Промяната", създадена от бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Няма да се получи спойка, ако няма нов начин на мислене. Не една партия може бъде мостът и спойката, всички трябва да изпълнят своя дълг", разкри той.

"Никоя партия няма право да присвоява гласовете на хората. Всеки е свободен да гласува за когото си поиска", допълни още Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!