Петричанката Соня Спасова Маркова успя да спази крайния срок за участие в предстоящите парламентарни избори и малко преди 17.00 часа вчера инициативен комитет за издигането й като независим кандидат за депутат връчи на РИК – Благоевград всичките необходими документи. Инициаторите от Петрич да има независим депутат, който да защитава интересите им, са Иванка Вражалова от с. Първомай, Кирил Шаламанов, Лидия Маламова и Ваня Неделчева от Петрич.
Както и кандидат-депутатката, никой от тях не е обществено популярна личност, съобщава struma.bg.

Проучване установи, че непопулярността на Маркова е само привидна. Дамата е магазинерка в Петрич, освен това зад гърба си има политическа кариера. Миналата година на президентските избори тя е била определена за председател на СИК №46 в Петрич от квотата на „България без цензура”, но в изборния ден тя, както и останалите членове на разпадналата се Барекова партия, не се явиха в секциите си и се наложи ОИК – Петрич спешно да им търси заместници.

Тази година Соня Маркова пък преориентирала политическите си пристрастия към „Нормална държава” на отцепилия се от БСП Георги Кадиев. Тя станала председател на петричката структура на „нормалните”.

Миналия месец ВКС обаче отказа да регистрира партията на Кадиев с мотив, че в устава не са ясно посочени целите на „Нормална държава” и начините за тяхното постигане, с което съдът отряза всякакви възможности на бившия социалист да участва в предстоящите избори. По тази причина Кадиев спуснал „Окръжно” до всичките си структури в страната председателите им да поемат политическа отговорност и масово да се кандидатират за независими депутати, издадоха източници от кухнята на партията. Освен това лично основателят на партията обещал да им поеме харчовете около кампанията, стига да са в разумни граници.