Скопският инфорамиционен сайт republika.mk, позовавайки се на агенция „Фокус“, отрази подробно срещата между лидерът на БСП Корнелия Нинова и министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, провела се в централата на Социалистическата партия на „Позитано“ № 20.

Журналистите от югозападната ни съседка цитират думите, казани от Нинова на нейния събеседник:

„Нашата позиция остава непроменена. В момента няма условия България да даде  съгласие за започването на преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС.

Изказахме нашата готовност да останенм отворени за диалог на всички нива, за да намерим решение по този въпрос, тъй като нашата принципна позиция е, че присъединяването на Република Северна Македония в ЕС е гаранция за региона и възможност за развитие“.

Сайтът уточнява, че тя е категорично е настояла, че за да станат факт преговорите между югозападната ни съседка и ЕС, властите в Скопие трябва да спазват за договора добросъседство, подписан през 2017 г. „Ние винаги сме поддържали присъединяването на Република Северна Македония в ЕС.

Ние поддържахме и договорът за добросъседство, както и декларацията на Народното събрание. Приветстваме диалога на най-високо ниво, но не одобряваме говора на омраза, който съществува в Република Северна Македония към България, дискриманацията на хората, които се определят като българи, както и фалшифицирането на историческите факти и истината.

Ние съзнаваме, че нашите очаквания като партия са дори по-големи отколкото на другите партии, защото ние и Социалдемократическият съюз, който управлява в Република Северна Македония и ръководен от Заев, сме партньорски партии, част от общи международни организации на социалистическите и социал-демократическите партии.

Ние сме партньори, ние сме и приятели. Ние уважаваме това приятелство и партньорство, но България и българския национален интерес ги поставяме над всичко“, отново цитират Нинова. 

Сайтът обръща внимание и на съобщението от пресслужбата на правителството на Републиката Северна Македония, според което по време на разговора с Нинова, премиерът Заев и неговият заместник Никола Димитров подчертават, че залогът за постигането на целта е голям и правителствената делегация от Република Северна Македония е пристигнала в София с искрени и честни намерения.

Чрез тях трябвало да се направи съвместна крачка към решение, за което съществуват условия то да бъде реализирано в бъдещето. Според скопските журналисти Нинова е поздравила активизацията и искрения подход на министър-председателя Заев, за да се подсигури стъпката към решения за деблокирането на евроинтеграционния процес за Република Северна Македония, което е от изключителна важност за стабилността на Западните Балкани.