Държавата предвижда да плаща по 15 лева на ден за нощувка и три хранения дневно за настаняване на украински бежанци. Това обяви вицепремиерът Калина Константинова, която анонсира прието решение след 31 май бежанците да се настаняват както във ведомствени бази, така и в места, записани в Националния туристически регистър.

"15 лева на човек на ден е сумата, която можем да предложим на хотелите, които искат да продължат участието си или да се включат в хуманитарната програма. Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости.

Според справка в системата на Министерство на туризма капацитетът на местата за настаняване само с една и две звезди възлиза на 175 хиляди легла. Както и предишната програма, така и тази, е напълно доброволна, и е въпрос на избор на собственика на обекта дали желае да приюти при тези условия бежанците", уточни тя.

"3 500 украински бежанци са започнали работа у нас с трудови договори, а държавата е платила медицинските осигуровки на всички избягали от войната за 3 месеца", съобщи по-рано Константинова.

През лятото ще стане ясно колко деца на украински бежанци ще започнат новата учебна година в България, като образователната система е подготвена да поеме 63 хиляди украински деца.

Над 101 хиляди са украинците, влезли и останали в България от началото на войната. Децата са 39 хиляди.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!