Държавни служители може да почиват в хотели в Слънчев бряг срещу ваучери. Това стана ясно, след като хотелиерът Елена Андонова зададе въпрос към министъра на туризма Христо Проданов дали може, след като бежанците от Украйна бъдат извозени, на тяхно място в хотелиерите да отидат военни, полицаи или чиновници, а той й отговори с „Да“.

„След като държавните бази бъдат заселени с украински бежанци, какво ще се случи с резервациите на държавните служители? Може ли за тях да се изготвят ваучери и да бъдат настанени за същата сума по хотелите? Така хотелиерите с отменени резервации ще могат да запълнят своите бази“, заяви Андонова. 

„Това е възможно да се случи. Нужен е разчет на различните министерства. Трябва да се прецени дали имат бюджетни средства за такава почивка“, каза в „Здравей, България“ министърът. 

Андонова потвърди, че има два месеца забавяне на плащанията за бежанци. Очакваме плащане през идната седмица, добави хотелиерът. 

Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантска асоциация Веселин Налбантов пък каза, че на никого не е ясна методиката за извеждане на бежанците от хотелите и предложи да се изпрати бързо списък на хора и да им се кажат по какъв начин ще стане това. Ясно е, че са намерили бази, но трябва украинците да знаят какво става, добави той.

„Ще настоявам пред щаба до края на тази седмица да има график, защото някои от хотелиерите очакват туристи от 23 май. Тези, които са заявили, че имат такива резервации, трябва приоритетно техните бежанци да бъдат извозени в другите бази“, отговори министърът. 

„Когато имаш пик с 8000 украински бежанци, Бойко Борисов излизаше по телевизиите и обясняваше колко трудно се управлява криза с толкова чужденци, а как се постига това с 200 000 украинци, които са пресекли българската граница за месец и половина. Не се оправдавам, но това е сериозен проблем и искам да уверя, че няма да има изоставени хора на паркингите, по улиците. Нещата ще се случат така, както трябва“, добави той.

„Много сме благодарни на България, че ни осигури подслон за два месеца. Идват всеки ден обаче майки с деца и не знаят какво да правят. Няма къде да отидат“, сподели украинката Наташа.

Туроператорът Тамара Анастасова пък призова Министерството на туризма да конкретизира откога започва прехвърлянето на бежанците в държавните бази. „Постоянно прииждат при нас украинци. Ние сме настанили повече от 2000 бежанци. Само в базите, предназначени за детски лагери, са 300 човека в момента. Питат ни постоянно какво ще стане с тях“, добави тя. 

Някои бази може да продължат да обслужват тези хора, каза още Атанасова. 

„Няма да има бежанци, оставени на улицата. За всички ще се погрижим, основно с преместването в общинските и в държавните бази, но твърдо ми убеждение е, че час по-скоро трябва да бъде започната засилена интеграция на тези хора. Министерството на туризма не управлява бежанската криза. Нашата задача е да се разплащаме с хотелите, които приеха украинците”, заяви Проданов. 

„Служителка от градския транспорт в столицата коментира, че общината нямала пари и затова искали средства от държавата. Защо тогава протестиращите не питат кмета Йорданка Фандъкова къде са парите от синята зона, от паяците, от паркирането? Ако протестират за градския транспорт, нека да отидат пред Столичната община, защото тя е принципалът на това транспортно дружество“, коментира той.

„Когато подписвахме коалиционното споразумение, нямаше война в Украйна, високи цени инфлация. Важно е сега да има диалог между партиите, за да се вземат най-правилните решения, защото ако не беше такава ситуацията, щяхме да правим това, което сме приели преди да съставим управляващата коалиция“, заяви Проданов.

Всички виждат, че правим това, което е възможно, добави той.

„За нас е изключително важно да се подкрепи бизнеса, защото трябва да се запазят работните места, за да може да преминем през тези кризи, които ни сполетяха и да излезем като по-силно, по-богато и по-честно общество“, каза още министърът.