На какъв етап е реконструкцията на летище Граф Игнатиево и готовността на авиобазата за приемане на изтребителите Ф-16?

Този въпрос зададе народният представител от „БСП за България“ Манол Генов на министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев по време на парламентарен контрол.

Остават броени месеци докато първите изтребители Ф-16 бъдат доставени в България. 

Отбелязвайки, че до доставката на първите 8 самолети и обслужващото към тях оборудване в България остават броени месеци, социалистът припомни, че е предвидено удължаване на пистата с около 500 м, изграждане на съоръжения за зареждане с гориво, съоръжения за съхранение на гориво и боеприпаси, хангари и тренажори.

„Преди време, г-н министър, казахте, че има поръчки за над 200 млн. лв. и сключени договори за подобряване на инфраструктурата на летището и привеждането му в съответствие с изискванията на самолетите Ф-16. Всичко това, ще бъде безсмислено, ако не бъде свършено навреме и самолетите дойдат, но няма къде да кацнат и къде да ги приберем“, подчерта Генов. 

„Явно нещата не вървят добре, г-н Тагарев“, реагира той на отговора на министъра и посочи: „Сам казахте, че липсва визия за цялостната реконструкция, като изтъквате липсата на информация.

Все пак мисля, че със Съединените щати, като стратегически партньори, имаме достатъчно добро ниво на комуникация и тази информация можеше да бъде изискана много по-рано от тях. Освен това, сега заявихте, че 5 договора ще трябва да се сключват отново.

Това ме навежда мисълта, че реконструкцията няма да бъде завършена в срок и ако първите самолети Ф-16 дойдат, ние няма къде да ги сложим – трябва да ги откажем или да плащаме наем на експортиращата държава за тяхното съхранение и обслужване.“

„Да не стане така, г-н министър, да дойде ден, когато някой да Ви предложи за руска държавна награда и да Ви обяви за руски шпионин за това, че по време на Вашето управление се е забавила реконструкцията на авиобаза Граф Игнатиево“, заключи Манол Генов, обръщайки се към министъра на отбраната в оставка. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук